Istorie

Personalitatea zilei. Ștefan Sârbu

Absolvent al gimnaziului nr.1 din Chişinău, promoţia 1868, el şi-a făcut studiile superioare la Institutul Tehnologic din Sankt-Petersburg unde a învăţat până în 1873. În 1876 a efectuat o călătorie în America, la renumita expoziţie de la Philadelphia. Iar în 1884 a construit la Chişinău prima uzină mecanică cu turnătorie de fontă, o întreprindere care a fost bunica uzinei de tractoare de astăzi. A condus această întreprindere până în 1900, când a dat-o în arendă unui alt om de afaceri,  el fiind preocupat mai mult de treburile obşteşti: consilier municipal, consilier la Zemstvă, judecător de pace, preşedinte al Secţiei Chişinău a Societăţii tehnice din Rusia şi al Secţiei Societăţii muzicale imperiale. Aceste date biografice capătă o altă rezonanţă în momentul când sunt scrise chiar de Ștefan Sârbu, care a răspuns rugăminţii primite din partea preotului Nicolae Laşcov care avea misiunea să editeze o ediţie aniversară Cişinevskaia oblastnai, vposledsvii gubernsk-aia, nâne pervaia gimnazia (12 senteabrea 1833-12 senteabrea 1908) (Chișinău 1908). În scurtele evocări memorialistice autorul remarcă:

”Absolvind gimnaziul în 1868, am fost admis la Institutul Tehnologic din Petersburg, secţia mecanică, în care se studia timp de 6 ani. În 1872 a fost prelungit cursul de studii până la cinci şi doritorii puteau să-şi continue învăţătura. Restul putea pleca după anul patru.Eu am rămas la anul cinci, absolvind studiile în 1873 primind gradul de tenolog categoria a I-a, iar peste un an am fost recunoscut ca ingine-tenolog”.

Curios este faptul că în Chişinău s-au mai păstrat obiecte fabricate la uzina mecanică a lui Ștefan Sârbu. Ciar scările de fontă din blocul principal al Universităţii tehnice au fost turnate la uzina lui. Fapt consemnat pe inscripţia respectivă de pe scară. După ce a demisionat din postul de inspector-tenolog a mai absolvit a doua facultate – cea de drept. A murit la Cişinău în 1918, fiind ucis chiar în casa lui de pe actuala str. Kogălniceanu, în urma unui atac tâlhăresc şi-şi odihneşte somnul de veci într-un modest mormânt de la Cimitirul Central. 

Sursa: Viața Basarbiei (vol.9), de Iurie Colesnic 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *