Actualitate

Peskov: Gazul nu poate fi gratuit. Relația dintre „Gazprom” și Republica Moldova este pur comercială

În acest fel, Peskov a răspuns la întrebarea jurnaliștilor dacă nu cumva problema livrării gazelor în Republica Moldova a depășit cadrul comercial, informează tv8. 

„Gazprom”-ul are obligațiuni contractuale în raport cu cei care cumpără gazului, este indicată o anumită sumă, care trebuie să fie achitată și, evident „Gazprom”, în calitate de companie, trebuie să livreze marfa și să primească în schimb bani. Compania nu-și poate livra marfa cu titlul gratuit. Dacă gazul este livrat, acesta trebuie să fie achitat. Aici nu se oferă duble standarde pentru nimeni”, a declarat Peskov.

Recent, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că, de mâine, Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz deoarece nu a reușit să achite integral avansul pentru luna ianuarie, așa cum stipulează contractul semnat cu furnizorul rus „Gazprom”.

Potrivit autorităților de la Chișinău, această clauză a existat tot timpul în relațiile contractuale cu furnizorul, însă, partea moldovenească nu a fost „presată” în acest fel și a avut posibilitatea să achite datoriile acumulate pe parcursul iernii în lunile ulterioare.

Vă amintim că Moldova s-a mai confruntat cu astfel de situație în luna noiembrie anul trecut. Atunci, Guvernul Republicii Moldova a aprobat cesionarea datoriei Termoelectrica către Energocom. Astfel, a fost posibilă alocarea a aproximativ 1,4 miliarde de lei pentru Moldovagaz, care trebuia să facă transferul către Gazprom, în urma ultimatumului de 48 de ore dat de compania rusă privind aprovizionarea cu gaze naturale în Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *