CSI / RusiaExterne

Peskov: Kremlinul nu vede pentru moment perspective pentru a rezolva situația diplomatică din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat marți, 20 septembrie, într-o declaraţie pentru agenţia de presă rusă Interfax că nu se întrevăd pentru moment perspective pentru o rezolvare politico-diplomatică a situaţiei din Ucraina.

„În acest moment, astfel de perspective nu se întrevăd”, declarat Peskov, solicitat să comenteze cu privire la posibilităţile de reglementare a situaţiei prin mijloace politice şi diplomatice.

Astfel, într-un interviu acordat în urmă cu o zi publicaţiei Ukrainska Pravda, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink, a negat zvonurile potrivit cărora şeful Departamentului de Stat, Anthony Blinken, ar fi evocat în discuţiile cu autorităţile ucrainene, în timpul ultimei sale vizite la Kiev, necesitatea reluării negocierilor cu Federaţia Rusă, transmite Agerpres.

Acesta a subliniat că numai ucrainenii sunt cei în măsură să decidă când să se aşeze la masa de negocieri cu ocupanţii ruşi.

Autorităţile americane au spus că ”numai ucrainenii şi liderul ales democratic al Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski, pot decide când şi cum ar trebui să se încheie acest conflict şi când şi cum ar trebui să înceapă negocierile”, a declarat Brink.

Într-un interviu recent pentru CNN, liderul de la Kiev a afirmat că Ucraina nu va negocia cu ”cei care dau ultimatumuri”.

O retragere completă a Rusiei dincolo de frontierele recunoscute internaţional ale Ucrainei este o precondiţie absolută pentru începerea oricăror negocieri, a declarat în acest context istoricul rus Andrei Zubov pentru publicaţia ucraineană Obozrevatel.

În esenţă, negocierile dintre Moscova şi Kiev trebuie să vizeze ”doar sumele despăgubirilor pe care Rusia trebuie să le plătească pentru pierderile teribile pe care le-a provocat victimei agresiunii sale”, afirmă el, conform media citate.

Vă amintim că Rusia a declanşat pe 24 februarie 2022 un război în Ucraina pe care o numeşte ”operaţiune militară specială”, de fapt o agresiune brutală împotriva unui stat suveran, prima de acest tip pe continentul european după cel de-al Doilea Război Mondial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *