Actualitate

Peste 10 dosare privind creditele acordate de BEM, au ajuns în instanţă

"Am finalizat urmărirea penală și am expediat în instanța de judecată peste 10 dosare în privința creditelor obținute prin înșelăciune și încălcarea regulilor de acordare a creditelor de la BEM, înainte de emisia suplimentară a acțiunilor. Cazul se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție", a spus Zumbreanu.

Șeful direcţiei urmărire penală a CNA s-a arătat mulțumit de rezultatele obținute în acest caz, deoarece întreg comitetul Consiliului de Administrație, dar și fostul președinte al băncii, au fost deferiți justiției, fiind învinuiți de încălcarea regulilor de creditare.

Referitor la angajarea unor companii internaţionale pentru efectuarea unor investigații în sistemul bancar din țară, Bogdan Zumbreanu a menționat că rezultatul acestui audit va ajuta organul de urmărire penală, care se ocupă de acest, iar credibilitatea acestuia nu poate fi pusă la îndoială.

"Știu că se efectuează un audit la bancă, iar acest act va ajuta organul de urmărire penală, care investighează cazul. Creidbilitatea instituțiilor care efectuează acest audit nu poate fi pusă la îndoială, pentru asta cel mai probabil și au fost aduse de peste hotare", a menționat Zumbreanu.

Realitatea.md amintește că Guvernul a pierdut controlul asupra Bancii de Economii în luna septembrie a anului 2013, după ce a refuzat să participe cu 80 de milioane de lei la majorarea capitalului instituției. Atunci, din pachetul de 56%, statul a păstrat un pachet de blocaj de 33%. Ulterior, în aprilie 2014, Banca de stat a Federației Ruse Vneșekonom Bank" a cumpărat un pachet de 25% din acțiunile BEM.

Ulterior, printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, BEM a revenit în proprietatea statului, iar Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială la BEM şi Banca Socială. Tot atunci, Dorin Drăguţanu a anunţat că vor fi efectuate verificări ample în ceea ce priveşte activitatea Banca de Economii din ultimul an, de când a fost diminuată cota statului, dar şi la Banca Socială.

Ulterior, Procuratura Generală a demarat investigaţii privind legalitatea acţiunilor fostei administraţii a Băncii de Economii și a Băncii Sociale şi a fost deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de articolul 335 al Codului Penal.

Totodată, premierul Iurie Leancă a dispus o investigație cu angajarea unor companii internaţionale cu credibilitatea necesară, dar și cu competența necesară, pentru a evalua exact care este situația în sistemul bancar din Moldova și, în mod special, la BEM.

sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *