CSI / RusiaExterne

Péter Szijjártó: Cooperarea noastră cu Rusia nu reflectă gusturile noastre politice

Oficialul ungar pune relația cordială cu agresorul de război pe seama dependenței energetice, însă și exemplele țărilor vecine arată că tabloul este mai nuanțat, scrie Hotnews.

Condițiile pentru negocierile de pace sunt astăzi mult mai rele decât ieri, dar totuși mai bune decât vor fi mâine. De ce? Pentru că cu cât trec mai multe zile în război, cu atât mor mai mulți oameni și mai multă infrastructură este distrusă. Aşadar, războiul trebuie oprit imediat, deoarece condițiile pentru pace se deteriorează pe zi ce trece, a declarat ministrul ungar de externe în cadrul emisiunii de limba turcă difuzată de televiziunea Bloomberg.

Potrivit stenogramei ministerului de resort, care a fost trimisă şi redacţiei ziarului ungar „Népszava”, Péter Szijjártó a declarat că relațiile cu Rusia sunt absolut importante pentru Ungaria.

„Este aceasta o decizie politică? Nu. Reflectă acest lucru gusturile noastre politice? Nu, atunci de ce? Din cauza chestiunii fizice. Aprovizionarea cu energie este o problemă fizică, ceea ce necesită o sursă și o conductă. Dacă ratezi cel puţin una dintre cele două, eşti terminat, nu ești nicăieri. Iar dacă întrerupem legătura energetică cu rușii, atunci, din punct de vedere fizic, infrastructura actuală nu va fi suficientă pentru a aproviziona țara”, a subliniat Péter Szijjártó.

Nepszava arată că Cehia, care are capacități similare, a reușit să se desprindă de gazul rusesc. A reuşit şi Slovacia, într-un procent de 70% și, de fapt, nu mai are nevoie de Rusia pentru combustibil nuclear.

Ministrul de externe a mai precizat: „Dacă tăiem conducta de petrol, de exemplu, de Rusia, va rămâne conducta care trece prin Croația, care are o capacitate mult mai mică și nu ne-ar putea aproviziona pe noi sau Slovacia, care acum este, de asemenea, aprovizionată de Rusia. Dat fiind faptul că Croaţia a crescut taxa de tranzit, diversificarea este fără speranță. Situaţia este similară şi cu gazele naturale.

Dacă oprim livrarea pe gazoductul Turkish Stream, celelalte conducte de intrare nu ne vor putea aproviziona. Este atât de simplu. Ca să nu mai vorbim de proiectul nostru nuclear. Prin urmare, când vine vorba de zonele care nu sunt afectate de sancțiuni, continuăm cooperarea într-un mod normal, deoarece acesta este interesul nostru național”.


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *