Actualitate

Péter Szijjártó: Ungaria nu va accepta mai multe trupe NATO pe teritoriul său

SUA a trimis soldați suplimentari în Polonia și România, în timp ce Germania a sporit numărul de trupe în Lituania. Trupele NATO sunt deja staționate în Estonia, Letonia și Lituania, precum și în Polonia.

Péter Szijjártó a spus că trupe suplimentare ale NATO nu vor mai ajunge pe pământul Ungariei, euronews.com.

„Nu, nu am fost de acord cu asta și nu vom fi de acord pentru că avem deja trupe NATO pe teritoriul țării. Există armata maghiară și forțele armate maghiare. Sunt în starea pentru a garanta securitatea ţării. Deci nu avem nevoie de trupe suplimentare pe teritoriul Ungariei”.

Rusia a adunat trupe lângă granița cu Ucraina, iar SUA au avertizat că se pregătesc să invadeze. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile. În același timp, Szijjártó a folosit momentul pentru a îndemna SUA, Europa și Rusia să continue să discute pentru a evita invazia asupra Ucrainei, subliniind că Europa Centrală va fi învinsă dacă izbucnește un conflict.

Acesta a spus că actuala criză aduce în minte amintiri despre Războiul Rece și „multele decenii în care am suferit”.

„De aceea nu vrem ca aceste vremuri să se întoarcă. Solicităm, îndemnăm comunitatea internațională să facă tot posibilul pentru a evita întoarcerea Războiului Rece, a evita până și psihicul Războiului Rece să se întoarcă pentru că am învățat, din istorie, din păcate, foarte clar, că ori de câte ori există un conflict Est-Vest, țările din Europa Centrală pierd și nu vrem să mai fim învinși”, a spus el.

Ministrul de externe al Ungariei a mai adăugat că părțile trebuie să investească în diplomație.

„Trebuie să investim în diplomație, trebuie să investim în dialog. De aceea îndemnăm Federația Rusă și aliații noștri occidentali, țările mari, țările puternice, să nu renunțe la speranța unei reglementări pașnice, dimpotrivă, să discute unul cu celălalt pentru că încă o dată vreau să subliniez că pentru noi, țările central-europene destul de mici, putem fi extrem de periculos afectate”, a adăugat el.

Washingtonul și capitalele europene au avertizat Moscova că orice incursiune militară în Ucraina va avea consecințe „masive” pentru Rusia, inclusiv sancțiuni economice punitive.

În același timp, Szijjártó consideră aceste tipuri de măsuri nefuncționale, subliniind faptul că Rusia a fost supusă sancțiunilor occidentale din 2014, când a anexat Crimeea ilegal și a început să sprijine separatiștii din estul Ucrainei.

„Dacă te uiți la sancțiuni atunci acestea ar fi un eșec. Nu funcționează. Nu au succes”, a continuat el, adăugând că „comerțul dintre Germania și Federația Rusă a crescut de când sancțiunile au intrat în vigoare”.

Aceste sancțiuni ale UE limitează accesul anumitor bănci și companii ruse pe piețele primare și secundare de capital ale UE, interzice instituțiilor financiare rusești să primească anumite forme de asistență financiară și de intermediere și să interzică importul, exportul sau transferul indirect al tuturor materialelor legate de apărare.

Sancțiunile UE – care trebuie aprobate de toate statele membre – au fost reînnoite în mod regulat din 2014.  Acestea au fost prelungite ultima dată în ianuarie. Comentariile lui Szijjártó au fost ca un ecou ale prim-ministrului Viktor Orban care a declarat reporterilor săptămâna trecută, în timpul unei conferințe de presă comună cu președintele rus Vladimir Putin, că sancțiunile UE au cauzat „mai multe daune Ungariei decât Rusiei”

Sursa: realitatea.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *