Actualitate

Petru Bogatu: Republica Moldova e în pericol, de ce nu sună alarma? Se impune semnarea unui acord de asistență militară cu România

Își va crea Rusia un coridor din Crimeea spre Transnistria?

Potrivit şefului diplomaţiei moldoveneşti la Washington, în condiţiile în care „în Crimeea, militarismul a doborât dreptul internaţional, prin instalarea unui regim marionetă de ocupaţie controlat de Rusia", nu este exclus „că și Transnistria este ataşată unor scenarii care s-au făcut (ori se fac!) şi faţă de care trebuie să fim pregătiţi".

Suntem noi pregătiţi măcar un pic? Măcar cât-i negru sub unghie? Pe dracul!

Că Moscova nu va lăsa de izbelişte regiunea separatistă se vede cu ochiul liber. Cum Putin mănâncă acum rahat cu polonicul în Crimeea, este clar ca bună ziua că nu-l mai interesează nici bunul nume, nici reputaţia sa pe plan extern.

Pierzând confruntarea cu Kievul, liderul de la Kremlin dă acum toate pe una şi încearcă, după cum arată şi Igor Munteanu, să-şi asigure controlul, pe linia aşa ziselor fracturi lingvistice, asupra ieşirilor de la Marea Neagră, dar şi asupra platoului continental din estul Ucrainei.

De unde şi concluzia, că în afară de Crimeea, Moscova va căuta să pună stăpânire asupra regiunilor Nicolaev şi Odesa, ca să-şi creeze astfel un coridor spre autoproclamata republică nistreană. De vreme ce Putin a împins lumea în pragul unui nou război mondial pentru a anexa Crimeea, de ce şi-ar permite să piardă Transnistria?

Logica expansionistă obligă Moscova să nu se oprească. Unde s-a dus mia, ducă-se şi suta.

În cătarea armelor ruse

În aceste împrejurări, Republica Moldova, după cum avertiza deunăzi preşedintele Litiuaniei, Dalia Grybauskaute, pare să fie următoarea ţintă a atacului rusesc. Chişinău este deja în cătarea armelor ruse.

Nu întâmplător, potrivit ministrului de Externe al României, Titus Corlăţean, consecinţele intervenţiei ruse, cu accent pe situația din Crimeea și Transnistria a fost un „subiect discutat şi pe agenda europeană". Îngrijorarea Europei în ceea ce priveşte situaţia Republicii Moldova creşte pe zi ce trece. Nu degeaba emisarii UE caută să ne îmbărbăteze.

Dacă urmărim însă declaraţiile arhiprudente şi împăciuitoare ale oficialităţilor moldovene, va trebui să constatăm că acestea ori nu-şi dau seama pe ce lume se află, ori sunt paralizate de frică. Toată lumea la vârf ori se complace în eufemisme, ori se face că plouă.

Oricum ai da însă, războiul bate la uşă. În ciuda acestui fapt, presa de la Chişinău continuă să fie preocupată mai mult de copacul fidelităţii în dragoste de la Bălţi, de kilogramele în plus pe care se căznesc să le dea jos divele din showbiz etc.

Nu îndemn să începem a săpa tranşee la Nistru. Şi nici să intrăm în panică, bineînţeles. Dar nici să ne prefacem că nimic nu se întâmplă nu se poate.

Se impune semnarea unui acord de asistență militară cu România

Guvernarea trebuie să pregătească populaţia de nişte scenarii periculoase care se prefigurează la orizont. Ca să nu mai spun că Republica Moldova urmează să-şi ia măsuri de precauţie şi pe plan militar, şi pe cel psihologic.

Deschideţi televizoarele şi veţi vedea că războiul informaţional, agresiv şi demoralizant, pe care îl poartă Rusia împotriva Ucrainei, loveşte prin ricoşeu Chişinăul, planurile lui de integrare europeană. Moscova a pus pe noi tunurile propagandistice, împroşcându-ne ziua şi noaptea cu venin.

În aceste împrejurări, când în preajmă zângănesc armele de război şi sună trâmbiţele dezastrului galopant, să stai cu mâinile în sân e chiar o crimă. Sunt minim două lucruri care trebuie să le facă Republica Moldova cât mai curând posibil:

a) să oprească difuzarea tuturor canalelor de propagandă a războiului rus de agresiune;

b) să încheie de urgenţă un acord cu România, care în mod normal va avea şi girul NATO, de asistenţă militară în cazul unei intervenţii a trupelor ruse.

sursa: rgnpress.ro/Petru Bogatu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *