ROMÂNIA

PIB-ul generat de București este mai mare decât PIB-ul Serbiei sau Croației sau Bulgariei

 „București este capitala cu cea mai rapidă creștere din Europa în momentul de față. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de 4,5 ori în 20 de ani. PIB-ul generat de București este mai mare decât PIB-ul Serbiei sau Croației sau Bulgariei. Deci, este un mamut economic. Bucureștiul are mult probleme, dar când faci o strategie pentru un oraș nu ai cum să nu te uiți la tot spectrul. Trebuie să te focusezi pe acele zone care sunt pe mandatul primăriei”, a declarat Marcel Ionescu, expert Banca Mondială, în cadrul primei dezbateri „Marele București”.

Conform specialiștilor, diferențele de dezvoltare dintre nordul și sudul Capitalei sunt cauzate de diferența de persoane active în câmpul muncii, dar și de firmele pe care le are fiecare sector în parte. În Sectorul 1 sunt cei mai mulți salariați din București, de aproape 4 ori mai mulți decât în Sectorul 5, în timp ce numărul de firme din sectoarele 1, 2 și 3 este nu diferă foarte mult. Conform INS, în 2018 firmele din Sectorul 1 au generat de peste 7 ori mai multe venituri decât cele din Sectorul 5.

Pe lângă disparitatea socială dintre sectoarele din sudul și cele din nordul Capitalei, sociologul Ana Bulai, susține că dezvoltările urbane s-au mutat la periferie, deși nu exista infrastructură pentru asta. Sociologul spunea și că în zonele sărace populația tinde să crească. Mai mult, conform INS, în Sectoarele 4,5 și 6 se află cele mai multe cartiere tinere, relatează Buletin de București.

„Bucureștiul arată ca un puzzle, sunt insule de disparitate socială. Avem blocuri unde trăiesc oameni cu o medie a veniturilor de 1500 euro pe lună, lângă familii care trăiesc din alocațiile pentru copii. Lucrurile se întâmplă cumva de-a dreapta și de-a stânga aceleiași străzi. Avem dezvoltări urbane în periferie, fără infrastructură, mai ales infrastructură școlară. Avem zone de demografie ascendentă în polii de sărăcie ai orașului, mai exact în zona Sectorului 5, zona Ferentari, Rahova, în zona Giulești. Bucureștiul a crescut economic spectaculos, dar și-a devorat și resursele”, a declarat Ana Bulai în cadrul primei dezbateri „Marele București”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *