Artă

(Pictură) Ion Sfeclă, un promotor al acuarelei din Bucovina

Ne surprinde arta acestui plastician care, în afară de creație, practică activitatea pedagogică timp de cinci decenii, fiind profesor la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. De-a lungul carierei sale, a promovat mai mulți discipoli, care au devenit artiști cu renume. Mai are și două fiice talentate. Una dintre ele expune, de fiecare dată, picturi de valoare la ultimele bienale din Republica Moldova.

Se știe că acuarela cere de la plastician acuratețe, dinamică și mobilizare interioară totală. Ea nu poate fi meserie nicidecum, căci mișcă structurile pe planuri abstracte și pe dimensiuni destul de reduse.

Împreună cu Ion Sfeclă, am avut onoarea să expun acuarelă în cadrul Expoziției unionale de acuarelă la Sankt Petersburg, în anul 1987, și am reținut în memorie neobișnuitele naturi statice, structuralizate cu profundă iscusință. Îndrăgostit de acuarelă, scăldându-și imaginația mai departe de mesajul coloristic, ne plimbă pe toți prin valurile dorului și frământării sale firești. E prima vioară în domeniul acuarelei din 1973.

Școlit la Academia Națională de Arte Plastice „T. Zalcaln” din Riga, Letonia, unde acuarela este material de bază și stă în fruntea acuarelei europene, studiind la perfecție letona, cultura acuarelei monumentale, Ion Sfeclă i-a incitat pe mai mulți acuareliști să experimenteze. Fire modestă și mereu visătoare, s-a manifestat prin lucrări monumentale, executate în diverse tehnici, inclusiv tema eposului eroic, obținând premiile României la Saloanele Moldovei în anii 2007 și 2011.

Toate lucrările sale ne duc într-o lume a poeziei și a dragostei de plai. Apropiindu-se de carton, pictorul stăpânește vibrant și virtuos acest limbaj fin și plastic, dominând subiectele plastice cu tușe majore, libere de constructivism. Harul său l-a ajutat nespus de mult să îmbine pictura tradițională cu cea modernă.

Ion Sfeclă s-a născut pe 19 noiembrie 1941, în satul Boian, Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina. El vine din dulcea Bucovină, care a dat lumii mai mulți oameni de cultură: cântăreți de operă, interpreți de muzică populară, scriitori. La cei peste 70 de ani, Ion Sfeclă rămâne a fi mereu de inspirat și prolific. Îi doresc în continuare să fie la fel de inspirat și de prolific, pentru că el mai are a ne spune multe prin limbajul său plastic. La mulți ani, maestre!

Vasile Dohotaru,
artist plastic, maestru în artă, conferențiar universitar

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *