Economie

PL despre FURTUL Băncii de Economii de către Filat: “Acest jaf se face direct cu complicitatea și contribuția Guvernului”

 La conferință au participat: Valeriu Munteanu, Președintele Fracțiunii Liberale în Parlament, Vicepreședinte PL; Boris Vieru, Secretar general al Fracțiunii PL, Vicepreședinte PL și Gheorghe Brega, Deputat.

La începutul conferinței, Valeriu Munteanu a punctat că Fracțiunea PL solicită convocarea de urgență a ședințelor Parlamentului, eventual pentru marțea sau miercurea viitoare, pentru a discuta problemele care au apărut în jurul deetatizării obscure a Băncii de Economii și concesionării similare a Aeroportului din Chișinău, având în vedere faptul că Biroul Permanent al Parlamentului a hotărât să convoace ședintele Parlamentului abia începand cu data de 26 septembrie a.c. „Noi am încheiat sesiunea parlamentară în data de 12 iulie cu promisiunea că ședințele vor fi reluate de la 1 septembrie, iată că această promisiune a celor care au făcut aceste aranjamente nu a ținut și noi credem că amânarea ședintelor Parlamentului este legată de aceste 2 afaceri dubioase: deetatizarea BEM și concesionarea Aeroportului, altfel nu există nici o logică pentru că pe agenda Parlamentului există și multe alte probleme care urmează a fi discutate, nu doar probleme recente, dar și anumite restanțe pe care le are RM. Astfel, noi solicităm convocarea de urgență a ședințelor Parlamentului și o să propunem, formalizat, crearea unei Comisii Parlamentare de anchetă cu participarea largă a societății civile, pentru a clarifica circumstanțele în care au fost scoase din proprietatea statului aceste 2 bunuri foarte importante. Or, în luna august, în plină vacantă, atunci când opinia publică este focalizată către alte preocupații, Guvernarea noastră a hotărât să deetatizeze BEM și, respectiv, să concesioneze Aeroportul Internațional, două bunuri importante nu doar din punct de vedere economic, dar mai ales strategic”, a menționat Președintele Fracțiunii PL, Valeriu Munteanu. Acesta a mai precizat că PL este în discuții cu mai mulți juriști pentru a formula o adresare către Procuratura Generală pe cazul BEM: „este strigător la cer că 3 funcționari pe care statul i-a delegat în Consiliul de Administrație al Băncii de Economii să vitregească statul și cetățenii RM de acest bun strategic care a încăput pe mâna unei întreprinderi cvasi-osbscure și foarte dubioase. În acest sens, întrezărim mai multe componențe de infracțiune în limita codului penal – abuz de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu a celor care au executat și comandat acest furt al bunului public”.

Deputatul Gheorghe Brega a ținut să menționeze că: „Deetatizarea și concesiunarea Băncii de Economii și a Aeroportului s-a realizat în netransparență totală. În primul rând, s-a făcut în zilele de odihnă, în perioada de concediu și, în al doilea rând, au fost niște licitații dubioase, mai ales în cazul Aeroportului. Inițial, participau firme din vest, firme cu renume mondial ca, în final, să rămână o singură firmă dubioasă de undeva din Rusia, care a apărut anul acesta, cu un capital statutar foarte îndoielnic”.
Gheorghe Brega a precizat că mai mulți specialiști sunt de părere că investițiile de care are nevoie Aeroportul ar fi putut fi acoperite fără ca acesta să fie concesionat, or, în cel mai rău caz, s-ar fi putut apela la un credit european. Deputatul și-a manifestat dezacordul în legătură cu deetatizarea acestor 2 bunuri strategice și a menționat că aceasta este împotriva normelor europene: „Dorim aderarea la UE, dar ce facem? Concesionăm totul Rusiei pe ascuns? Care este motivul? Motivul îl putem doar presupune, or este un șantaj din partea Rusiei față de cei de la guvernare care, probabil, au afaceri prin Rusia, or își caută cei de la guvernare bani pentru că vin alegerile și nu îi mai interesează pe ei statul sau poporul. Iată de ce Partidul Liberal îi încurca, dacă era PL la guvernare cu siguranță nu era privatizată nici Banca de Economii și nici Aeroportul, dar ne-au exclus și au ales câțiva, 7-8 persoane care le sunt convenabile și cărora le place același lucru, și guvernează fără probleme în detrimentul republicii și al cetățenilor”.

Valeriu Munteanu a completat că în situația în care nu se va face nimic în acest sens, nu vor ramâne în portofoliul statului nici alte zeci de întreprinderi care, prin aceleași scheme, vor fi scoase din proprietatea statului. „Noi considerăm că în calitatea noastră de deputați, de purtători ai suveranității poporului, nu avem doar dreptul, dar și obligația să ne interpunem între dorința unor guvernanți de a secătui acest stat de adevăratele resurse pe care le mai avem și interesele cetățenilor care ne dictează să protejăm aceste bunuri”, a accentuat Președintele Fracțiunii PL.

Boris Vieru, Secretar general al Fracțiunii PL și Vicepreședinte al Partidului a declarat că de la criza guvernamentală pe care a avut-o republica din iarnă, până pe 30 mai, nu a mai existat un subiect care să aibă un impact atât de mare asupra opiniei publice, decât cel legat de întrăinarea BEM, care are 1 mln deponenți și întrăinarea Aeroportului Internațional Chișinau. „Eu calific acest lucru cu un singur cuvânt – JAF! Jaf la drumul mare. Și mai grav este că acest jaf se face direct cu complicitatea și contribuția Guvernului. A devenit deja o tradiție ca Guvernele conduse de PLDM să trateze RM ca pe un teritoriu de pradă, ori eu nu am altă explicație pentru faptul că Guvernul a decis în 29 mai 2013, majorarea capitalului BEM și după aceea renunță la ea. Eu cred că Ministrul Economiei și Ministrul Finanțelor sunt ridicoli când ne explică la televizor cât de benefice sunt aceste privatizări pentru Republica Moldova. Aceste obiecte sunt strategice și au zguduit opinia publică prin privatizarea lor pentru că Aeroportul, fiind la frontiera NATO, odată concesionat rușilor se transformă pentru Republica Moldova într-o vulnerabilitate majoră. Să nu uităm nici pentru o clipă în ce lume trăim, este vorba de falia geopolitică pe care se află republica, de conflictul transnistrean, lucrurile acestea trebuiau gestionate cu maximă prudență. În cazul BEM, bineințeles că este un obiectiv strategic de care guvenul, ca și de Aeroport, nu trebuia să se atingă în acest moment foarte inoportun și nepropice pentru deetatizări, cu atât mai mult că Banca de Economii are aproximativ 1 mln de deponenți, este practic cea mai populară bancă din republică, iar toate pensiile, asigurările, sunt gestionate de ea. PL a fost eliminat de la guvernare pentru a nu avea cine să stea în calea marelui jaf care se pretrece cu Banca de Economii, cu Aeroportul, și vor mai exista și alte obiecte care se conțin în lista de privatizării pe care Parlamentul a adoptat-o”, a spus Boris Vieru.
Secretarul general al Fracțiunii PL a mai accentuat că Curtea Constituțională ar trebui să verifice constituționalitatea Hotărârii de guvern din 29 mai 2013, în ultima zi de viață a acelui Guvern demisionar, care avea atribuții foarte limitate și care nu ar fi trebuit în nici un caz să adopte decizii de importanță atât de mare pentru Republica Moldova.

În această ordine de idei, Valeriu Munteanu a reiterat că Fracțiunea PL solicită convocarea urgentă a ședințelor Parlamentului și face, în acest sens, un apel public către Președintele Parlamentului. Totodată, acesta a accentuat că Partidul Liberal consideră că proprietatea trebuie să fie privată, dar deetatizarea nu trebuie să se facă în detrimentul cetățenilor și în beneficiul guvernanților: „Deetatizarea trebuie să fie transparentă, acesta este un principiu de bază european, or în luna august doar Rusia a atacat Georgia și cele mai mari mizerii se fac în august, atunci când lumea este în concediu. Unii specialiști spun că nu există nici un stat în Europa care a deetatizat Aeroportul în întregime, sunt privatizate anumite servicii, nici chiar Rusia nu face acest lucru”.

Și deputatul Gheorghe Brega a precizat la final că „PL este într-adevăr pentru privatizare, dar ne opunem în acest caz pentru că, aparent, ar fi privatizare, dar după conținut – e furt. Din acest considerent și suntem împotrivă, ceea ce nu înseamnă că PL în general este contra privatizării”.

Departamentul Imagine și Comunicare al PL, 6 septembrie 2013

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *