Plante care alungă pisicile. Cum puteţi ţine motanii din cartier la distanță de locul de joacă al copiilor sau de grădină
Deşi expresia „a fugit ca dracul de tâmâie” pare să fie o culme a incompatibilităţii, câteva plante care cresc în mod obişnuit în curţile românilor şi sunt urâte de către pisici fac o concurenţă hotărâtă vechiului proverb.
Bunăoară, o alternativă ar putea fi „a fugit ca mâţa de levănţică”, având în vedere că spectaculoasa plantă (cine n-a văzut pe viu un lan de levănţică, n-are termeni de comparaţie în ceea ce priveşte frumuseţea naturii) are un efect extrem de neplăcut pentru pisici.
Levănţica antimâţe
Explicaţia este simplă: nasul extrem de sensibil vietăţilor cu blăniţă şi gheare este atât de agresat de mirosul pătrunzător al florii, încât situaţia le determină să plece cât mai departe de sursă.
„Levănţica este un bun insecticid, se ştie, însă nimeni nu se aştepta să fie valabilă şi la feline. Din experienţă, ştiu că poate fi folosită şi la dresarea pisicilor rebele, care evită litiera. Nişte levănţică pusă în locurile alese de mâţe pentru a susbstitui litiera poate fi foarte eficientă”, ne explică veterinarul Radu Mihailov.
Trebuie spus că este recomandat ca levănţica să fie plantată în extremităţile grădinii sau în apropierea locului de joacă la copiilor, având în vedere că s-a demonstrat că pisicile ocolesc planta cam la 1-1,5 metri, deci în mijlocul grădinii ar avea un efect limitat. Asta dacă nu cumva grădina dumneavoastră are doar doi metri în diametru, caz în care un tufă de levănţică în mijloc e suficientă.
Busuiocul cerbilor (Mentha pulegium)
Plantă din flora spontană (creşte în mai toată lumea, fiind cunoscută şi ca „menta broaştelor”), busuiocul cerbilor face parte din familia mentei. Are un miros puternic, plăcut pentru om, foarte neplăcut pentru pisici, ca atare este şi ea una dintre cele mai bune plante care alungă pisicile.
Florile sale violete pot da grădinii un aspect uşor sălbatic, dar această plantă îşi îndeplineşte bine rolul de „sperietoare de pisici”. În plus, alungă insectele şi poate fi utilizată şi ca plantă aromatică, în domeniul culinar şi în aromaterapie.
Coleus canina (Plectranthus caninus)
Denumirea acestei plante în limba engleză, „Scaredy Cat Plant”, sugerează că pisicile se tem de ea, însă acest fapt este doar un instrument de marketing. În realitate, mirosul plantei le aduce aminte felinelor de mirosul de urină de câine, ceea ce le face să fie circumspecte şi să evite locul. Evident, nu le provoacă mari emoţii celor care sunt obişnuite cu câinii.
Potrivit specialiştilor, doar în jur de 60% dintre pisici găsesc Coleus canina dezagreabilă şi de evitat, în vreme ce restul fie sunt obişnuite cu mirosul, fie nu-l percep (având simţul mai puţin dezvoltat).
Are cel mai bun efect atunci când este sădită în garduri vii, la distanţă de circa un metru de zonele pe care vrei să le protejezi.
Muşcata
Oricât ar părea de ciudat, banala muşcată din fereastră este de nesuportat pentru 50% dintre pisici. Şi nu, nu vorbim despre cele care se distrează în timp ce dărâmă ghivecele de pe pervaz, ci despre cele care refuză să se apropie de larg răspândita floare.
Plantate din loc în loc în grădină, vor determina mâţele să caute loc de făcut nevoile în altă parte.
Rozmarin
Dintre plantele care alungă pisicile, rozmarinul poate fi alegerea cea mai practică. Nu de alta, dar dacă plantezi suficient, îl vei putea folosi şi proaspăt sau uscat la o mulţime de reţete italieneşti şi franţuzeşti.
Sursa: Adevarul.ro