Actualitate

Planul lui Putin nu dă „roade”! Rusia nu va cere plata pentru gaz în ruble: Este un proces mai lung

Un termen limită de joi pentru a rezolva aspectele tehnice ale trecerii la plăţile în ruble pentru gazul rusesc, în loc de euro sau dolari, a stârnit temeri în Europa că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze. Preşedintele Vladimir Putin a emis un ordin săptămâna trecută ca gazul rusesc, care acoperă 40% din necesarul european, să fie plătit în ruble în loc de dolari sau euro.

Anterior miercuri, Viaceslav Volodin, şeful camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, a spus că Uniunea Europeană ar trebui să plătească în ruble dacă vrea gaz rusesc şi a adăugat că petrolul, cerealele, metalele, îngrăşămintele, exporturile de cărbune şi cheresteaua ar putea fi plătite la fel.

Guvernul, banca centrală şi Gazprom trebuie să prezinte propuneri de schimbare a plăţii până joi. Întrebat dacă plăţile ar trebui să fie în ruble începând de joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat: ”În niciun caz”.

„Aşa cum am discutat înainte, plăţile şi livrarea sunt un proces ce consumă timp (…). Asta nu înseamnă că livrarea de mâine trebuie plătită (în ruble). Din punct de vedere tehnologic, acesta este un proces îndelungat”, a spus el.

Ordinul lui Putin de a taxa ţările ”neprietene” în ruble pentru gazul rusesc a impulsionat moneda rusă după ce a căzut la minime istorice când Occidentul a impus sancţiuni dure împotriva Moscovei pentru invazia ei în Ucraina. Preţurile europene la gaze au crescut şi ele. Cererea rusă a fost respinsă de ţările europene care plătesc gazul rusesc mai ales în euro şi spun că Rusia nu este îndreptăţită să modifice contractele, precum şi de grupul celor şapte naţiuni cele mai industrializate (G7).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *