Politică

„Podul penalilor“ de peste Prut amenință cele două țări

Procuratura Generală l-a convocat ieri pe Chiril Gaburici la audieri după ce o anchetă a confirmat că acesta și-a falsificat diploma de studii medii. Pe acest „Pod al penalilor“ de peste Prut nu pot mărșălui decât interesele rusești.

La București, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, apucă pe calea autoritarismului de tip estic și amenință cu „răspunderea penală“ Opoziția care cere demisia unui prim-ministru acuzat de DNA de corupție. Cum între DNA și Guvernul Ponta există o prăpastie în ceea ce privește credibilitatea pe plan european, cu cât Ponta și acoliții săi gen Cazanciuc prelungesc criza și recurg la mijloace nedemocratice, cu atât deriva României în afara spațiului de civilizație europeană va fi mai mare. De această derivă nu poate profita decât un singur actor – Rusia -, care abia așteaptă să rupă unitatea europeană și atlantică creată după invazia Ucrainei.

Diploma falsă și bătălia din guvern

Acest adevăr simplu și evident este valabil atât la București, cât și la Chișinău, unde tânărul Chiril Gaburici riscă să plătească pentru jocurile de putere bizantine din această mică țară coruptă și incapabilă să se desprindă de Rusia. La fel ca Ponta, care ba avea diplomă de master de la Universitatea din Catania, ba s-a dovedit că a absolvit un simplu curs de formare, ba și-a luat titlul de doctor, ba renunță la el ca urmare a plagiatului, mai tânărul său omolog de la Chișinău și-a falsificat trecutul școlar falsificându-și diploma de studii medii.

Acest lucru reiese cât se poate de clar din rezultatele anchetei derulate de Ministerul de Interne moldovean, care a realizat o expertiză grafologică a autenticității documentului și a interogat foștii elevi și directori care au declarat, toți, că nu îl cunosc.

Deși Gaburici a intrat în conflict cu ministrul de Interne, Oleg Balan, căruia i-a cerut să renunțe la anchetă, acesta din urmă a refuzat.

Mai mult, deși concluziile oficiale nu au fost făcute publice, ele au fost scurse în mod convenabil, astfel încât portalul deschide.md a intrat în posesia unui facsimil relevant pe care l-a și publicat. Rezultatul a fost că după numai câteva ore, Gaburici a fost chemat la Procuratura Generală.

Gaburici și-a făcut-o cu mâna lui, dar dacă nu ar fi căzut la mijloc în lupta politică de la Chișinău, probabil că nimeni nu s-ar fi împiedicat în diploma sa de bacalaureat. În Moldova au loc duminică alegeri locale și se așteaptă ca reprezentanții actualei coaliții – Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul Democrat – să înregistreze scoruri foarte proaste pe fondul scandalului dispariției unui miliard de dolari de la Banca de Economii a Moldovei, în care ancheta trenează.

Calcule

Voturile se vor duce, se pare, ,în zona partidelor pro-ruse, a socialiștilor lui Igor Dodon și a formațiunii lui Renato Usatîi, care candidează practic singur la primăria orașului Bălți. În condițiile în care guvernul nu funcționează pentru că, în Parlament, comuniștii nu îi trec inițiativele, deși i-au votat învestitura, la Chișinău se vorbește tot mai des de refacerea alianței cu Partidul Liberal, mai ales dacă actualul primar liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, reușește să-și păstreze mandatul. Liberalii pun însă condiții foarte dure legate de lupta anticorupție care intră în conflict cu interesele atât ale liderului PLDM, Vlad Filat, cât și cu cele ale liderului de facto al PD, oligarhul Vlad Plahotniuc. Dacă liberalii nu se vor lăsa înduplecați de funcțiile oferite, Filat ar putea să se orienteze spre o alianță deschisă cu comuniștii lui Vladimir Voronin. Oricum ar fi, reformele pro-europene de la Chișinău, aflate în regres accelerat în ultimele luni, au șanse mici să fie reluate. Falimentul partidelor pro-europene nu poate însemna decât o victorie pentru forțele care vor să tragă Moldova în Uniunea Eurasiatică și, prin urmare, o victorie pentru Moscova.

Mandatul lui Gaburici în fruntea guvernului moldovean ar trebui să se încheie după alegerile locale de duminică și se vorbește de o „reconfigurare“ a coaliției de guvernământ. Punerea sa sub acuzare va fi semnalul declanșării unei crize politice grave la Chișinău.

sursa: romanialibera.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *