Finanţe

Politica bugetar-fiscală – aprobată de comisia tripartită

În cadrul şedinţei de miercuri, 9 martie, aceştia au optat pentru promovarea proiectului în redacţia actuală în Guvern şi Parlament şi, totodată, pentru continuarea discuţiilor în formatul existent în ceea ce priveşte politica bugetară pentru anul viitor, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, preşedintele Comisiei, ministrul Octavian Calmâc, a spus că discuţiile în cadrul Comisiei tripartite vor avea un impact pozitiv asupra politicilor iniţiate şi promovate de Guvern, întrucât este o platformă de comunicare şi colaborare directă cu părţile interesate, partenerii şi societatea civilă.

Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a prezentat principalele amendamente propuse. Printre acestea se numără majorarea termenului de reportare a pierderilor rezultate din activitatea de întreprinzător, de la 3 la 7 ani, cu excluderea eşalonării acestora în părţi egale, introducerea impozitului pe avere pentru persoanele fizice – proprietari ai bunurilor imobiliare, care au o suprafaţă mai mare de 120 metri pătraţi şi valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale ce depăşeşte 1,5 milioane de lei. S-a mai propus majorarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe la băuturi alcoolice, oxigen, azot, articole de bijuterie, autoturisme, alte tutunuri şi înlocuitori de tutun fabricate, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2016 (10,5%).

Totodată, se prevede micşorarea cotei accizului la cidru de mere şi pere în valoare de 2,38 lei/litru, precum şi majorarea cotelor accizelor la produsele petroliere importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova (benzina, motorina şi derivaţii acestora, gazele lichefiate şi naturale), la mărimea creşterii anuale a produsului intern brut nominal prognozat pentru anul 2016 faţă de anul 2015 (11,4%).

De cealaltă parte, reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au salutat proiectul de lege supus consultărilor publice cu solicitarea de a continua discuţiile şi consultările asupra unui set de propuneri care ar urma a fi incluse în politica bugetar-fiscală din următorii ani.

Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective este un organ tripartit autonom, instituit pentru consultări în procesul de elaborare a strategiilor şi politicilor social-economice şi aplanarea situaţiilor conflictuale la nivel naţional dintre partenerii sociali.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *