CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Politico: Casa Albă studiază opțiunea înghețării conflictului ruso-ucrainean pe modelul coreean

Autoritățile americane discută opțiunile prin care războiul ruso-ucrainean din stadiul actual fierbinte s-ar putea transforma într-un alt conflict înghețat, scrie Politico, citând surse anonime din administrația americană, relatează BBC.

Potrivit Politico, probabilitatea unei astfel de evoluții a evenimentelor este considerată la Casa Albă ca fiind tot mai mare. Un astfel de conflict va dura mulți ani, poate chiar decenii – precum confruntarea din Peninsula Coreeană.

Discuții preliminare despre un astfel de scenariu au avut loc în diferite departamente americane și la Casa Albă, se arată în articol. Printre aspectele discutate în administrația Biden în cazul unui „îngheț” pe termen lung se numără unde vor fi granițele neoficiale pe care Ucraina și Rusia ar fi de acord să nu le treacă.

Acest scenariu, consideră Casa Albă, ar putea fi cel mai realist pe termen lung, având în vedere că nici Kievul, nici Moscova nu sunt înclinate să se recunoască învinse.

Un conflict înghețat, în care ostilitățile sunt suspendate, dar niciuna dintre părți nu este declarată învingătoare sau nu este de acord cu încetarea oficială a războiului ar putea fi, de asemenea, un rezultat pe termen lung acceptabil din punct de vedere politic pentru Statele Unite și alte țări care sprijină Ucraina, potrivit Politico.

Acest lucru ar însemna că numărul de confruntări militare și costul susținerii Kievului ar scădea, iar atenția publică asupra războiului ar slăbi.

„Planificăm pe termen lung, indiferent de cum arată”, a declarat pentru publicația citată un oficial american familiarizat cu discuțiile administrației Biden despre Ucraina. O astfel de planificare este acum punctul central al administrației, a spus acesta, în timp ce în ultimele luni „totul era legat de sarcini urgente și pe termen scurt”.

Alți doi oficiali americani actuali și un fost oficial au confirmat că o înghețare prelungită a ostilităților este o opțiune pentru care Washingtonul se pregătește.

De asemenea, autoritățile americane analizează relațiile pe termen lung dintre Washington și Kiev în domeniul securității, precum și opțiunile pentru interacțiunea Ucrainei cu NATO.

Discuțiile sunt în curs de desfășurare în stadii incipiente, subliniază sursele. Războiul va continua o bună bucată de timp, au spus ele, iar administrația Biden intenționează să ofere Ucrainei arme și alte tipuri de asistență pentru a alunga trupele rusești de pe cât mai mult teritoriu posibil.

Cu toate acestea, chiar și sugestia unei planificări de contingență a conflictului ar putea submina încrederea liderilor ucraineni în sprijinul continuu al SUA, mai ales având în vedere unele poziții bipartizane în favoarea unui sprijin mai redus.

Un alt oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat că sunt luate în considerare multe planuri de contingență, dar situația este instabilă și singura predicție fiabilă este că Rusia nu va cuceri întreaga Ucraină.

În timp ce mulți oficiali americani evită să vorbească public despre cum se va desfășura conflictul ruso-ucrainean, generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a prezis în repetate rânduri că, mai devreme sau mai târziu, acesta se va încheia cu discuții de pace, mai degrabă decât cu o victorie militară a uneia dintre părți.

Compoziția pachetelor recente de ajutor militar pentru Ucraina reflectă trecerea administrației Biden la o strategie pe termen mai lung, a declarat un oficial al Pentagonului.

Volumul echipamentelor militare trimise Kievului direct din arsenalele americane a scăzut constant în ultimele luni, în timp ce pachetele de ajutor prin achiziționarea de noi arme din industrie au crescut. Dar procesul ar putea dura luni sau ani, notează Politico.

Presupunerile că partenerii occidentali ai Ucrainei ar fi fericiți ca războiul să se transforme într-un conflict înghețat provoacă invariabil o reacție puternic negativă la Kiev. Reprezentanții autorităților ucrainene, inclusiv președintele Zelenski, au declarat în mod repetat și categoric că nu sunt posibile negocieri cu Kremlinul până când ultimul soldat rus nu părăsește teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, rămâne neclar cât de puternică va rămâne această hotărâre dacă livrările de arme din partea Statelor Unite, principalul donator de ajutor militar pentru Ucraina, continuă să scadă.

De asemenea, nu se știe exact ce graniță ar putea fi trasată de-a lungul liniei de demarcație propuse, având în vedere că Rusia a inclus în septembrie anul trecut patru regiuni din Ucraina în Constituția sa, inclusiv cele pe care nu a reușit să le ocupe complet, și este puțin probabil să facă concesii în mod voluntar. în această chestiune.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *