Polonezii acuză nemţii că au primit gaze mai ieftine de la ruşi
În aceste condiţii, discuţiile pe tema creşterii gradului de transparenţă în contractele cu furnizorii de energie de pe piaţă europeană ameninţă să se transforme într-un măr al discordiei pentru ţările europene. Întâlnirea liderilor Uniunii Europene programată joi la Bruxelles găseşte Germania şi Polonia pe poziţii adverse în problema transparenţei contractelor de furnizare de gaze din Rusia, menţionează surse oficiale pentru agenţia Reuters.
Gazprom încă divide Europa
Summitul de la Bruxelles are că scop demararea acţiunilor de realizare a unei uniuni energetice pe continent, în care gazul şi energia electrică să fie distribuite liber între ţări pentru a reduce dependenţă Uniunii Europene de gazul rusesc şi a contracara politică Gazprom de practicare a unor preţuri preferenţiale pentru diverse ţări.
Momentul culminant îl reprezintă discuţia pe care oficialii de la Varşovia vor să o deschidă după ce au aflat că Germania beneficiază de un preţ mai avantajos la gazele naturale din Rusia decât Polonia. Ungaria ar putea să comenteze, de asemenea, pe această tema, după ce Comisia Europeană a dat aviz negativ iniţierii proiectului de dezvoltare a capacităţii centralei nucleare de la Paks în colaborare cu Rusia.
Un proiect al acordului care ar urmă să fie discutat joi prevede că toate contractele semnate de statele membre UE cu furnizori din afară Uniunii să se conformeze legislaţiei europene.
"Confidenţialitatea informaţiilor comerciale sensibile va fi garantată", dau asigurări membrii CE.
Contractele dintre companii rămân secrete
Surse din interiorul Comisiei Europene susţin că măsură vizează doar contractele interguvernamentale, în număr de 40 în acest moment, în timp ce 300 de contracte comerciale pentru furnizare de gaze naturale, încheiate între companiile energetice din UE, vor rămâne în continuare la secret.
Cele 40 de dosare care ar urmă să fie analizate vizează achiziţia de gaze naturale de ţările europene sau construirea gazoductelor în parteneriat cu partea rusă. Gazprom este subiectul unei anchete vizând monopolul deţinut de compania din Rusia pe anumite zone din UE, practicarea unor preţuri diferenţiate în contractele încheiate cu fiecare ţară în parte şi blocarea concurenţei să mai livreze energie în aceste zone.
Conflict germano-polonez
Contractele Gazprom şi preţul practicat de ruşi pe fiecare din acestea au fost păstrate la secret până acum. Germania a fost unul din statele care s-au opus divulgării acestor date, susţinând că un grad de transparenţă mai mare ar duce la divulgarea unor informaţii sensibile.
Polonia beneficiază însă de un sprijin destul de larg din partea celorlalte state membre.
Claudio de Vincenti, secretar de stat în Ministerul Industriei din Italia, susţine că va pleda pentru o interacţiune ex-ante între Comisia Europeană şi statele membre în privinţa contractelor de furnizare a energiei. Alţi reprezentanţi ai ţărilor UE au argumentat că transparenţă în domeniu ar putea duce la o scădere a preţurilor la energia livrată în interiorul Europei.
"Creşteţi concurenţă în piaţă"
Pentru unii specialişti, aşa cum este Tim Boersma, analist în cadrul Brookings Institution din Washington, creşterea gradului de transparenţă în contractele de furnizare a energiei nu este de ajuns pentru a asigura condiţiile optime de funcţionare a pieţei unice de energie în Europa. "Comisia Europeană ar trebui să se concentreze pe creşterea concurenţei şi pe dezvoltarea infrastructurii care să integeze pieţele interne din Europa", afirmă acesta.
Pentru moment, prăbuşirea preţului petrolului avantajează compania de stat PGNiG PGW.WA din Polonia, această reluând negocierile cu Gazprom, aşa cum au făcut-o şi reprezentanţii furnizorului de utilităţi din Germania, RWE.
O oarecare ingrijoare este manifestată şi de reprezentanţii companiilor energetice din Europa, care se tem de o ulterioară intervenţie a Comisiei Europene în contractele încheiate direct între companii. "Comisia nu ar trebui să aibă un rol în pieţele unde contractele sunt încheiate strict pe baze comerciale", contraatacă reprezentanţii asociaţiei producătorilor de gaz şi petrol, IOGP.
sursa: business24.ro