Polonia a expulzat un rus care pretindea că vrea azil ca fost ofiţer FSB. Serviciile secrete au decis că povestea celui descris drept un ”Litvinenko al prezentului” nu este credibilă
Polonia a deportat în Rusia un presupus fost ofiţer al serviciilor federale de securitate ruse (FSB), după ce a ajuns la concluzia că bărbatul, care ceruse azil politic Varşoviei, a minţit în legătură cu trecutul său. El a fost predat marţi la frontiera terestră a Poloniei cu enclava rusă Kaliningrad, relatează The Guardian.
Emran Navruzbekov a pretins că a fost ofiţer superior în cadrul serviciului de securitate FSB din regiunea sudică Daghestan şi a acordat recent numeroase interviuri în presă despre operaţiunile FSB şi presupuse abuzuri.
Un purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră poloneze a confirmat că Navruzbekov a fost deportat marţi, după ce s-a constatat că acesta ”reprezenta o ameninţare la adresa apărării, a securităţii statului şi a protecţiei ordinii publice”, adăugând că i s-a interzis intrarea în Polonia şi în spaţiul Schengen timp de 10 ani.
”Cetăţeanul străin a fost expulzat din Polonia în ţara sa de origine, care este Rusia”, se arată în comunicatul poliţiei de frontieră.
Această decizie a stârnit indignarea unuia dintre avocaţii lui Emran Navruzbekov, care a declarat că acesta riscă să fie închis, torturat sau chiar ucis în Rusia. Decizia a fost o surpriză, având în vedere că Polonia este unul dintre cei mai vocali critici ai regimului rus, a spus avocatul.
CINE ESTE EMRAN NAVRUZBEKOV
Emran Navruzbekov a fugit din Rusia în 2017, aparent în timp ce era pregătit pentru o misiune FSB de urmărire a ruşilor care se exilaseră în Turcia. După mai mulţi ani în care a trăit în Europa fără ca numele său să fie făcut public, în decembrie anul trecut el a acordat un lung interviu lui Vladimir Osecikin, fondatorul organizaţiei gulagu.net, care a lucrat intens cu soldaţi ruşi dezertori. În interviul video, care a fost vizionat de aproape 1 milion de ori pe YouTube, Navruzbekov a fost descris ca fiind ”o versiune din 2022 a lui Litvinenko”, fostul agent rus care a furnizat informaţii valoroase despre crimele regimului rus şi care în cele din urmă a fost otrăvit cu poloniu în Marea Britanie.
Ulterior, Navruzbekov a vorbit cu diverse instituţii media şi a declarat că se teme că s-ar putea confrunta cu consecinţe pentru dezvăluirile sale. ”Bineînţeles că mi-e teamă. Ştiu cum lucrează ei. Istoria spune că, în orice caz, voi fi ucis”, a declarat el pentru CNN în ianuarie.
Cu toate acestea, la jumătatea lunii mai, el a fost arestat de autorităţile poloneze şi i s-a spus că va fi deportat. A fost plasat într-un centru de detenţie în aşteptarea judecării unui eventual apel, dar avocaţii săi credeau că au timp până la jumătatea lunii august pentru a face apel împotriva deciziei. Ei au depus marţi dimineaţă o cerere în regim de urgenţă pentru o audiere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în încercarea de a împiedica deportarea sa. Dar, înainte ca recursul să fie audiat, a venit vestea că acesta fusese deja deportat.
Karinna Moskalenko, o cunoscută avocată rusă specializată în drepturile omului, care face parte din echipa de avocaţi a lui Navruzbekov, a declarat că speră că Polonia va suporta consecinţele deportării unei persoane care prezintă ”un risc semnificativ de tortură” în ţara sa de origine. ”Alte state ar trebui să ştie că în momentul de faţă nu pot deporta înapoi în Rusia persoane care au fugit din Rusia”, a spus ea.
CE SPUN POLONEZII
Autorităţile poloneze, într-un comunicat publicat miercuri după-amiază, au declarat că au studiat cu atenţie cazul lui Navruzbekov şi au considerat că povestea acestuia nu este credibilă.
”Serviciile secrete poloneze l-au evaluat pe Navruzbekov ca fiind o persoană ale cărei intenţii şi mărturii nu sunt de încredere şi ridică îndoieli reale cu privire la motivul prezenţei sale în Polonia”, se arată în comunicat.
”Datele biografice furnizate de acesta, traseul său profesional descris şi informaţiile pe care le-a oferit despre activităţile Rusiei s-au dovedit a fi inconsistente, în multe ocazii, şi de asemenea, neadevărate sau neverificabile”, a continuat comunicatul.
Vladimir Osecikin, contactat telefonic marţi, a declarat că povestea lui Navruzbekov a fost ”complicată şi dificilă” şi a spus că înţelege de ce autorităţile poloneze au devenit suspicioase în privinţa rusului.
Avocata Karinna Moskalenko a declarat că nu poate comenta natura acuzaţiilor poloneze, dar a acuzat autorităţile de la Varşovia de o ”încălcare grosolană a drepturilor omului” pentru deportarea lui Navruzbekov înainte de epuizarea procedurii în apel.
”Dintr-o dată, într-o grabă uriaşă, l-au scos din unitatea în care era ţinut în aşteptarea deciziei privind apelul său. Recursul nu fusese încă audiat, aşa că nu poţi numi decizia de deportare o decizie finală”, a spus ea.
Soţia lui Navruzbekov, Irada Navruzbekova, a declarat miercuri că a înţeles că soţul ei se află acum în Kaliningrad şi că se confruntă cu un proces imediat, deşi nu avea informaţii despre ce acuzaţii i se aduc sau dacă are un avocat.
”Nu ştiu ce să fac şi nu ştiu ce vor face cu el. Sper cu adevărat că rămâne în viaţă şi copiii mei încă vor avea un tată”, a declarat ea într-un interviu telefonic cu The Guardian.
Cuplul are doi copii, inclusiv un bebeluş de două luni. Polonia i-a acordat protecţie în materie de azil ei şi celor doi copii în aceeaşi zi în care soţul ei a fost deportat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!