Ultima oră

Polonia cere despăgubiri Germaniei: Să-și asume responsabilitatea pentru Al Doilea Război Mondial

Polonia a cerut vineri noului guvern german să fie ‘„pregătit să-și asume” responsabilitatea pentru Al Doilea Război Mondial și să deschidă discuții sub forma de negocieri cu privire la indemnizații și reparații, transmite AFP, citat de Agerpres.

Într-un briefing de presă cu noua șefă a diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock, ministrul de externe polonez Zbigniew Rau a declarat că Polonia „așteaptă de la noul guvern german să fie pregătit să-și asume această responsabilitate, deopotrivă sub forma de negocieri cu privire la indemnizații și reparații”.

„Trebuie să revenim asupra restituirii bunurilor culturale jefuite de Germania, asupra posibilei dezvoltări a unui sistem de compensații pentru monumentele culturii poloneze. Este sarcina noastră istorică să cultivăm pacea și prietenia într-un mod deschis și sincer”, a precizat Zbigniew Rau.

Annalena Baerbock, aflată în prima sa vizită la Varșovia, i-a transmis omologului polonez că prietenia germano-polonă „în Uniunea Europeană este ceva inestimabil” – chiar dacă „ea nu este evidentă” -, ținând cont „de pierderile poloneze incomensurabile din timpul războiului și ocupației”.

Polonezii rămân fermi pe poziții și, între altele, au reafirmat opoziția țării lor față de gazoductul Nord Stream 2, subliniind că „nu va înceta să ceară închiderea acestui proiect care dăunează Europei”.

Germania consideră că Polonia a renunțat în 1953 la reparațiile de război din partea fostei Republici Democrate Germane, iar chestiunea a fost rezolvată definitiv odată cu Tratatul „2+4” între cele două state germane și cei patru învingători – SUA, URSS, Marea Britanie și Franța, tratat a cărui semnare în septembrie 1990 a deschis calea reunificării germane.

Conservatorii polonezi contestă însă acordul din 1953, încheiat în epoca comunistă, și, temându-se poate de o dezbatere juridică complexă, preferă să insiste asupra „datoriei morale” a germanilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *