ActualitateExterne

Polonia se pregătește de război

În Polonia se derulează, până la sfârșitul lunii aprilie, un program de calificare militară, pe care urmează să îl parcurgă aproximativ 250.000 de oameni.

Printre cei chemați se numără și bărbați care au fost găsiți temporar inapți pentru serviciul militar în ultimii doi ani şi a căror stare de sănătate va fi reevaluată.

Pregătirea militară poate dura până la 90 de zile, iar neprezentarea se pedepsește cu închisoare sau amendă. În perioada de participare la exerciții militare, rezerviștii polonezi primesc o soldă de aproximativ 25 euro pe zi.

Legea de apărare a patriei susține întărirea forțelor militare de rezervă poloneze, pe fondul agresiunii ruse din Ucraina.

Polonia dorește să dispună de 250.000 de militari profesioniști, 50.000 de membri ai forțelor de apărare teritorială, un corp paramilitar tot în subordinea Ministerului Apărării, plus o forță formată din rezerviști, transmite Rador Radio România.

Ministrul polonez al Apărării nu exclude un război cu Rusia

Dacă Ucraina va fi învinsă, Rusia ar putea ataca Polonia, a declarat ministrul Apărării și vicepremierul țării, Władysław Kosiniak-Kamysz.

Oficialul a fost întrebat dacă el consideră posibilă o înfrângere militară a Ucrainei în faţa Rusiei şi o invadare ulterioară a Poloniei. „Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al Apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi”, a răspuns Kosiniak-Kamysz în cadrul unui interviu, adăugând că nu spune aceste cuvinte „din senin”, ci după ce le-a cântărit cu atenție.

Ministerul polonez al Apărării a început să facă paşi concreţi pentru a se pregăti pentru ameninţarea despre care a vorbit, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare, a mai punctat oficialul.

Deşi achiziţiile de armament pe scară extinsă sunt foarte importante, echipamentul individual al fiecărui soldat trebuie tratat cu aceeaşi seriozitate, a subliniat Kosiniak-Kamysz. Ministrul polonez a mai spus totodată că țara sa intenţionează să joace un rol foarte important în apărarea comună a Uniunii Europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Mda, spre deosebire de Romania acre are 80.000 militari activi si mai vrea inca 20.000 voluntari (intre 20 si 35 ad ani), voluntari cu o instructie de 4 luni, adica un total de 100.000 de oameni, la care se pot adauga si rezervisti pana la 55 de ani. Rezulta ca Polonia va ajunge sa intretina o armata dubla decat a Romaniei. este adevarat ca si populatia Poloniei este dubla fatza de Romania, dar…. teritoriul de aparat este cam la fel ca suprafata, cu dezavantajul Romaniei ca Romania are si dusmanul Ungaria in spate si resursele ar trebui impartite si pt Ungaria. Rezulta ca planificarea facuta de Seful Statului Major Gherorghita Vlad este mai mult decat insuficienta, as zice periculos de prost conceputa. Adaug si declaratia primului ministru Marcel Ciolacu, care spune ca Romania nu se pregateste de razboi, ceea ce este o idiotenie, care vine de la un idiot copil de cadru militar (cu atat mai idiot), ceea ce inseamna ca in caz de nevoie Romania este prinsa cu chilotii in vine, la fel ca in primul si al doilea razboi mondial. Vinovatii: Ciolacu (PSD-ul in speta), Seful Statului Major Gerenal, Johannis.

  2. Si am uitat sa pun in calcul si situatia Rep. Moldova, pe care tot Romania o are de gestionat cu acesti 100.000 de soldati. Numarul este total insuficient, intrucat problema Romaniei este cel putin la fel de complexa (cu trupe ruse existente in Transnistia), precum are Polonia de gestionat apropierea de Kaliningrad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *