Ultima oră

Postul public de televiziune TRM se schimbă la faţă

Declaraţiile aparţin preşedintelui instituţiei, Constantin Marin, şi au fost făcute în contextul prezentării planului de reformare a companiei. Pe lângă faptul că instituţia îşi propune să diversifice conţinutul şi să sporească calitatea produsului media, conducerea companiei vrea să construiască şi un nou sediu pentru TRM, până în 2014, transmite Info-Prim Neo.

„Evaluarea celor trei opţiuni de restructurare – lentă, progresivă şi radicală – a arătat că o reformă radicală este cea mai avantajoasă, atât din punct de vedere al cerinţelor tehnologice, cât şi al eficienţei investiţiilor. Acest plan de reformare oferă şansă radiodifuzorului public să devină o instituţie media cu adevărat publică, competitivă şi modernă”, a declarat Constantin Marin.

Preşedintele TRM a prezentat planul de restructurare a instituţiei, care prevede şi construcţia unui sediu nou. În context prim-ministrul Vlad Filat, prezent la eveniment, a menţionat că radiodifuzorul public are nevoie de tehnică performantă şi infrastructură ajustată pentru a oferi programe de calitate.

„Aşteptăm cu toţii acest proiect de reformare, care trebuie să aibă început, parcurs şi finalitate. Dorim o instituţie puternică, care să informeze cetăţenii într-o manieră obiectivă. Contribuţia Guvernului este şi sub aspect financiar. Urmează să alocăm resursele financiare prin intermediul bugetului de stat, dar şi prin intermedierea finanţării din partea instituţiilor internaţionale”, a declarat Vlad Filat.

Dezbaterile pe marginea reformării TRM au fost organizate de către Misiunea OSCE în Moldova. Consilierul principal al Reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media, Roland Bless, a spus că serviciul public de radiodifuziune face parte din arsenalul de promovare a democraţiei. „Sperăm că „Teleradio-Moldova” va utiliza pe deplin toate tehnologiile disponibile întru asigurarea unor emisiuni de înaltă calitate, destinate publicului cel mai larg posibil şi sperăm că statul moldovenesc va crea condiţii pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat oficialul.

Şeful adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Jan Pleąinger, a declarat că statul moldovenesc trebuie să garanteze independenţa editorială a radiodifuzorului public, asigurând în acelaşi timp şi răspunderea acestuia în faţa publicului şi oferind fonduri publice adecvate. „Salutăm eforturile de transformare a „Teleradio-Moldova” într-un radiodifuzor public modern, pluralist, profesionist şi independent”, a menţionat Jan Pleąinger.

Reprezentantul premanent al PNUD în Moldova, Kaarina Immonen, a declarat că televiziunea publică a devenit echidistantă şi pluralistă, însă este necesar de a fi reflectate mai bine interesele tuturor grupurilor sociale. „În Moldova au fost făcuţi principalii paşi în vederea creării unui radiodifuzor public independent şi îmi exprim convingerea că această reformă va fi în beneficiul tuturor cetăţenilor”, a specificat Kaarina Immonen.

Evenimentul, organizat vineri, 23 septembrie, a reunit reprezentanţi ai Parlamentului, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, „Deutsche Welle”, Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, organizaţiilor internaţionale şi ONG-urilor.  

Sursa: Info-Prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *