Actualitate

Poziție belicoasă la Seul – Coreea de Nord, amenințată cu un ‘iad al distrugerii’

Ministrul apărării sud-coreean, Shin Won-sik, a ameninţat miercuri ca va declanşa un “iad al distrugerii” asupra Coreei de Nord ca represalii la orice acţiuni nesăbuite, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Avertismentul ministrului sud-coreean survine după ce Phenianul a declarat luna trecută că nu va mai respecta un acord militar din 2018 între cele două state care are drept scop reducerea tensiunilor. Coreea de Nord a luat această decizie după ce Seulul a declarat că va suspenda parţial acordul, după lansarea unui satelit spion de către Phenian.

“Coreea de Nord are doar două opţiuni – pacea sau distrugerea”, a spus ministrul Shin Won-sik într-un comunicat publicat de Ministerul Apărării sud-coreean.

“Dacă Coreea de Nord întreprinde acţiuni nesăbuite care dăunează păcii, îi aşteaptă doar un iad al distrugerii”, a spus el.

Declaraţiile, făcute în timpul unei întâlniri cu cei mai importanţi comandanţi militari, au loc la mai puţin de o săptămână după ce Shin a vizitat comandamentul balistic sud-coreean, despre care a spus că va fi însărcinat cu “lovirea letală a inimii şi a capului inamicului” în cazul unui război.

Coreea de Nord a afirmat că programul său de dezvoltare a rachetelor şi armelor nucleare este un drept suveran necesar pentru a contracara acţiunile Statelor Unite şi ale aliaţilor săi.

“Agresiunea SUA şi acţiunile hegemonice pentru o alianţă consolidată sunt principala cauză a agravării tensiunii regionale”, a scris marţi ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun, în legătură cu exerciţiile militare comune ale SUA, Australia şi Japonia.

În întâlnirea sa cu comandanţii militari, ministrul Shin a subliniat paşii pe care armata îi face pentru a-şi spori capacităţile de luptă.

Aceştia includ lansarea de sateliţi, îmbunătăţirea bunăstării soldaţilor şi întărirea sistemului de apărare cu “trei axe” al Coreei de Sud, conceput pentru a contracara ameninţările militare ale Phenianului, inclusiv planuri de război care prevăd, dacă este necesar, lovituri preventive.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *