Actualitate

Precizare: De la 1 ianuarie prețul gazelor pentru Republica Moldova a crescut cu 200 de dolari

Surse din cadrul Moldovagaz, citate de mold-street.com, dar și din din cadrul Guvernului indică pentru decembrie 2021, un preț de import de aproape 460 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În consecință putem afirma că de la 1 ianuarie 2022 Gazprom a majorat prețul gazelor nu cu 100 de dolari, ci cu circa 190 de dolari pentru o mie de metri cubi sau cu aproximativ 41%.

Partea bună este că în decembrie, prețul a fost aproape de costul mediu de import de 430 de dolari pentru o mie de metri cubi, inclus în tariful actual și respectiv nu ar trebui să apară probleme la plata facturii față de Gazprom.

Problema cea mare este cum va fi achitat gazul livrat de Gazprom în luna ianuarie, pentru că avem o creștere semnificativă și un preț de import cu peste 200 de dolari mai mare decât cel luat în calcul de ANRE la stabilirea tarifelor.

La un consum de circa 200 milioane metri cubi în luna ianuarie (fără regiunea transnistreană), apare o diferență de circa 40 milioane de dolari, bani pe care Modlovagaz va trebui să îi caute din alte părți. Cel mai probabil că iar va fi aplicată soluţia cu banii din bugetul de stat, aşa cum a fost în noiembrie 2021.

În data de 22 noiembrie, Gazprom anunța că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz în cazul în care timp de 48 de ore nu-și achită plata pentru gazul consumat în luna octombrie și noiembrie în sumă de 74,2 mil. USD circa 1,5 miliarde de lei.

Ulterior, la 26 noiembrie, Guvernul a alocat cei 1,3 miliarde de lei Energocom, care a preluat datoria Termoelectrica către Moldovagaz. Banii alocați au fost utilizați de Energocom pentru stingerea datoriei furnizorului de căldură din perioada anilor 2002 – 2008, dar și a plății pentru gazului din luna octombrie și noiembrie.

Anterior, premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o emisiune tv că Guvernul nu mai are de gând să soluționeze problema de cash-flow a companiei Moldovagaz.

„Este responsabilitatea Moldovagaz să asigure efectuarea achitărilor”.

Sursa: bani.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *