Actualitate

Pregătiri de Blajini: veselă frumoasă pentru răcituri, o cămașă pentru bărbați și alte lucruri

Iulia, 54 de ani, s. Ișnovăț, r-nul Criuleni: Cumpărăm ceea ce ne permite buzunarul. Acum am luat zece ștergărele și câteva o să le dau de pomană la Paștele Blajinilor, câteva le las în casă că avem nevoie de ele. Am mai luat de mâncare, că o să facem masă la cimitir împreună cu rudele. Urmează să mai iau niște halate, cămăși. Am cheltuit mia de lei cel puțin, fără a calcula benzina și alte lucruri pe care trebuie să le mai luăm. O dată în an se poate de cheltuit pentru părinții noștri. Iată, nu se știe de mormintele noastre cine va avea grijă.

Lia, 56 de ani, s. Rezeni, r-nul Ialoveni:
Am procurat cănițe, niște salatiere, pentru că avem mulți morți. La prețurile care sunt acum, ne străduim să luăm măcar o pomană. Le voi împărți la cimitir, apoi vom merge acasă, unde vom sta cu rudele la masă.

Gheorghe, 49 de ani, orașul Ungheni:
Pomeni o să ia soția în zilele următoare, eu am venit după dulciuri pentru copii. Voi lua și niște fructe, legume. Deocamdată, soția are grijă de bugetul planificat. Oricum, vom cheltui cât avem, pentru că nu ne permitem să luăm mai mult.

Tatiana, 55 de ani: Nici nu vreau să aud de pomeni. E o prostie, pentru că părinții noștri nu au vrut așa să fie cu moda aceasta. Mama se ducea cu un ou și cu o bucată de cozonac, puține bomboane, dar acum, se cumpără un set de pahare special pentru un neam. E numai moda de la Moldova, nu e o pomană adevărată.

Ana, 44 de ani, Chișinău:
Mai mult părinții se pregătesc de Paștele Blajinilor, noi le ținem companie. Am venit acasă din Italia, de sărbători, să fim aproape de ei. Până la o mie de lei vom cheltui pentru prosoape, fețe de masă, fructe, bomboane și alte pomeni.

Iulia, 28 de ani, s. Vișniovca, r-nul Cantemir: Am luat ca de obicei – farfurii, ștergărele, căni până la 500 de lei, mai mult nu am cheltuit. Pentru că noi păstrăm tradiția de a împărți puține daruri pentru sufletul celor morți și apoi cinstirea lor la bunicii mei acasă.

Nina, s. Ivanovca Nouă, r-nul Cimișlia: Am cumpărat pentru Blajini mai înainte niște lucruri care să le fie de folos omului, dar să nu le strângă. Veselă frumoasă pentru răcituri, o cămașă pentru bărbați și alte lucruri o să le dăm la cimitir. Noi suntem mai mulți frați, surori, fiecare câte oleacă și o să facem o masă totodată. Și încă nu am luat tot ce-mi trebuie, dar am trecut de două mii de lei. Totul e scump, cu pensia noastră de 700 de lei este greu de trăit. Să vină cei din Parlament și să vadă cum trăiesc bătrânii în satul Ivanovca Nouă. Tare greu se mai descurcă oamenii cu pensia mică.

Ion, 25 de ani, Chișinău: Mama se pregătește de Paștele Blajinilor, eu numai o ajut. Vom da o mie de lei.

Georgeta Carasiucenco, stagiară


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *