Social

Premiatul Nobel cu origini românești s-a întors în Iași

El a fost invitat de Universitatea "Al.I. Cuza” din Iaşi şi i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa. În discursul pe care l-a ţinut în faţa distinsei asistenţe în Aula Magna a instituţiei de învăţământ superior, Arow a făcut referire la rădăcinile sale româneşti. El a precizat faptul că mama sa, Lilian este din Iaşi, iar tatăl său, Harry, din Podu Iloaie (judeţul Iaşi) şi a adăugat că familia sa a emigrat în SUA pe vremea când el avea doar doi ani. Profesor la Universitatea Stanford, membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite şi fondator al Academiei Pontificale de Ştiinţe Sociale, Kenneth Arrow a primit Premiul Nobel în anul 1972, alături de economistul britanic John Hicks. Arrow a contribuit la dezvoltarea ştiinţelor economice prin elaborarea mai multor teorii, cum e cea a imposibilităţii, cea a echilibrului sau cea a creşterii economice endogene prin investigarea problematicii inechităţii accesului la informaţie şi la studiul consecinţelor acestui fapt în tranzacţiile economice. Cea mai cunoscută realizare a sa este "Teoria imposibilităţii”, cu aplicaţii în domeniul economiei, al sociologiei şi în procesul electoral. Teoria imposibilităţii a laureatului Nobel, aplicată în sfera alegerilor sociale, ilustrează imposibilitatea de a avea o structură ideală de vot care să reflecte criterii echitabile – "în condiţiile în care fiecare doreşte să îşi maximizeze câştigul, alegerile sociale determinând întotdeauna inegalităţi”. La 92 de ani, Kenneth Arrow este deţinătorul titulaturii de "Joan Kenny” Profesor în Economie şi Emeritus Profesor pentru Cercetări Operaţionale la Universitatea Stanford.

Profilul celui mai tânăr laureat Nobel

Profesorul Arrow a influenţat profund teoria economică de după cel de-al doilea război Mondial. "Mai multe modele economice şi instrumente analitice utilizate pentru studiul sistemului economic în ansamblul său, al unor domenii de activitate (piaţa financiară, piaţa asigurărilor, sectorul serviciilor de sănătate, deciziile publice) constituie rezultatul strălucitei sale creativityăţi intelectuale şi îi poartă  numele”, se arată în Laudatio ce a fost citit cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa. "Opera lui Kenneth Arrow explică riguros, cu acurateţea logicii şi matematicii moderne, o multitudine de fapte şi procese sociale, de la funcţionarea sistemului economic general la organizarea canalelor de informaţii şi a firmelor. Avea 51 de ani în 1972 când alături de britanicul John Hicks a primit Nobelul pentru Ştiinţe Exonomice. Rămâne în continuare cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel în Economie. Mai multe decât atât, a devenit el însuşi un formator de laureaţi Nobel, trei dintre foştii săi doctoranzi – John Harsanyi, Eric Maskin şi Robert Myerson au primit la rândul lor mult-râvnita distincţie supremeă.

Cariera

Cariera sa academică este de asemenea impresionantă. Afectat de consecinţele dure ale crizei economice, în anii ’30, Arrow a fost obligat să urmeze studii universitare gratuite la City College of New York, după care a continuat cu un master în mathematică la Columbia University. Şi-a interupt studiile pe timpul războiului, revenind pentru scurt timp la Columbia şi alăturându-se apoi unui grup de cercetare în economie de la Universitatea din Chicago. Teza sa de doctorat, finalizată în 1950, a dat naştere unui întreg domeniu nou de cercetare, cel al alegerii sociale. Începând cu anul 1949 a lucrat la Universitatea Standford, realizând mai multe stagii de cercetare şi la Cambridge, apoi, între 1968 şi 1979, a fost profesor la Harvard. Din 1979 a revenit la Standford, în cadrul Departamentului de Economie, unde deţine până în prezent titulatura de "Joan Kenny” Professor în Economie şi Emeritus Profesor în Cercetări Operaţionale. 

Sursa: jurnalul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *