Eveniment

(PREMIERĂ ÎN MOLDOVA) Leancă reacționează. Guvernul a fost dat în judecată pentru LIPSĂ DE TRANSPARENȚĂ

În cadrul ședinței guvernului de astăzi, premierul Leancă a menționat că acuzațiile CNP sunt lipsite de temei și că „tot ce s-a făcut în ultimul timp să respecte principiul transparenței deceizionale”.

„Nu am putut respecta acest principiu pentru că s-a discutat cu FMI până în ultimul moment și nu s-a reușit publicarea acestuia cu 2 săptămâni înainte. Noi suntem deschiși către orice propuneri. Și va fi suficient timp supusă dezbaterii și pe platforma parlamentară”, a declarat premierul Leancă.

Menționăm că membrii CNP au solicitat anularea chestiunii examinării proiectului Legii bugetului de stat în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri din 27 noiembrie 2013 și organizarea consultărilor publice privind conținutul proiectului de Lege privind bugetul de stat pentru 2014 conform cerințelor Legii privind transparența în procesul decizionali și Regulamentul Guvernului privind consultările publice în procesul decizional.

Conform declarației membrilor CNP, în ședința Guvernului din 27 noiembrie 2013, urma a fi examinat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014. Acest lucru a fost anunțat în seara de vineri, 22 noiembrie, fără ca proiectul de lege să fie făcut public sau consultat cu cetățenii.

Potrivit reclamanților, la 22 noiembrie, la ora 17:47 Cancelaria de Stat a expediat proiectul agendei Cabinetului de Miniștri din 27 noiembrie în care a fost inclusă chestiunea nr. 3 privind aprobarea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2014 cu specificarea că materialele aferente vor fi expediate suplimentar. În aceeași zi, la ora 18:37, pe pagina electronică gov.md a fost publicată agenda ședinței Cabinetului de Miniștri pentru data de 27 noiembrie care conține chestiunea nr. 3, însă care nu include documentele aferente.

Potrivit membrilor CNP, legea cu privire la bugetul de stat pentru 2014 a fost publicat luni, 25 noiembrie, pe site-ul Ministerului de Finanțe, dar era antedatat cu data de 22 noiembrie.

„Legea cu privire la transparența în procesul decizional prevede că autorităţile publice centrale, inclusiv Guvernul și ministerele, sunt obligate să asigure informarea multilaterală asupra procesului decizional și participarea directă a cetăţenilor, a asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, a altor părţi interesate la procesul de luare a deciziilor”, a menționat Arcadie Barbăroșie, membru CNP și directorul Institutului pentru Politici Publice, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a subliniat că la iniţierea procesului de elaborare a deciziei, autoritatea publică sunt obligate să plaseze cu cel puţin 15 zile lucrătoare până la examinarea deciziei, anunţul respectiv pe pagina web oficială, îl va expedia prin intermediul poştei electronice părţilor interesate, îl va afişa la sediul său într-un spaţiu accesibil publicului şi/sau îl va difuza în mass-media centrală sau locală.

„Autoritățile publice centrale relevante, inclusiv Guvernul R. Moldova, fiind subiectul legii cu privire la transparența în procesul decizional în baza art. 3, nu au asigurat transparența procesului decizional prevăzută de condițiile art. 4, art. 5, art. 9 și accesul la informații în procesul decizional în baza art. 10 pentru părțile interesate în baza art. 2; nu au asigurat transparența în elaborarea proiectului Legii bugetare anuale prin consultarea lui cu părțile interesate, în conformitate cu art. 15 a legii privind sistemul bugetar și procesul bugetar. Prin urmare, autoritățile publice centrale au încălcat o obligație impusă de legislația națională și au încălcat un drept recunoscut de lege”, se arată în declarația Consiliului Național pentru Participare semnată de membrii CNP, dar și de lideri ai ONG-urilor și membri ai societății civile.

Timpul.md (A.C.)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *