Cultură

Premieră la Los Angeles: „Armenia,iubirea mea”- film regizat de o ploieșteancă: Diana Busuioc

Acest mare oraș pulsează de evenimente culturale românești. Aici există o importantă comunitate de circa 50000 de români, două societăți culturale, mai multe biserici, un site pe internet, o revistă (Clipa)…

Diana locuiește, în Los Angeles, împreună cu familia ei reîntregită: soțul, copilul, bunica și mama – dr.Ileana Gabriela Busuioc, fostă membră de bază a Coralei I.Cr.Danielescu din Ploiești. Aici, fata asta, pe care o cunosc de mică, se pare că și-a îndeplinit visul de a deveni actriță de film la Hollywood! Era pasionată de actorie, talent pe care și l-a cultivat în trupa de teatru Alianța Franceză a Liceului “Mihai Viteazul” din Ploiești, alături de fiul meu Decebal, trupă care a făcut numeroase turnee în străinătate, inclusiv în Franța.

La Los Angeles, Diana s-a căsătorit cu un tânăr american, ceremonia religioasă având loc având loc însă la Biserica Sf.Gheorghe din Ploiești, cu o lună înainte de nasterea primului lor copil.

Anii au trecut și visul Dianei s-a împlinit. După câteva apariții cinematografice mai mult sau mai puțin spectaculoase, anul acesta ea a dat lovitura cu un film de lung metraj:“Armenia, My Love”, în care frumoasa noastră româncă deține trei roluri: actor, scenarist și regizor! Filmul a avut premiera în 14 aprilie a.c. și s-a bucurat de succes, mai ales în rândul comunităților românești și armenești.

“Cei mai buni prieteni ai mei, de când locuim in Los Angeles, sunt de origine armenească și ei mi-au dat puterea să scriu, să regizez si să joc intr-un film despre genocidul armenesc din anul 1915, nerecunoscut nici astăzi de către turci. Despre istoria Armeniei și evenimentele genocidului poporului armean, prima nație creștină, nu am învățat in România, tot o țară ortodoxă. Pentru mine asta e inadmisibil, așa că mi-am dorit să fac un film-metaforă, despre un popor întreg care a pierdut totul și care, la limita exterminării, si-a regăsit speranța si credința, prin care acum, după atâtea generații, iși păstrează sămânța intactă”, precizează Diana.

Impecabil filmată de către Marius Neacșu, in tonuri întunecate până la un nuanțat alb-negru cutremurător, pelicula urmăreste destinul unei familii dezrădăcinate. “Am călătorit mult prin California, căteodată doua trei sute de mile, să găsim locul perfect cu vegetație adecvată pentru câte o secvență. Am ajuns, la un moment dat, la o fermă de capre a unor oameni extraordinari, care aduna aceste animale abandonate în deșert. In ziua în care eram acolo, le murise măgarul și toți câinii urlau. Ei ingropau măgarul in spatele nostru, iar noi, când se mai liniștea lătratul, trebuia să filmăm repede câte o scenă. A fost o experiență complexă, dureroasă, pentru că este greu sa filmezi despre atâta durere și să nu devină personală când o găsește în viața de zi cu zi.

Sper că această poveste despre familie si despre iubire, despre durere si speranță, dar mai presus de toate despre Credința care învinge tot, să placă publicului american, deosebit de exigent.Filmul este un tribut adus creștinătății si frumuseții oamenilor, care nu își abandonează credința nici atunci când pierd totul”, preciza, emoționată, cineasta Diana Busuioc-Angelson, înainte de lansarea fimului.

Sursa: Ioan Popescu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *