Ultima oră

Premierul interimar: Lacul Ghidighici ar putea fi păzit de Armata Națională

„Au fost alocaţi 2.600.000 de lei pentru reparaţii. Lacul este un punct strategic. Până acum, lacul era administrat de Asociaţia vânătorilor şi pescarilor. Când va fi convocat Consiliul Suprem de Securitate, vom ridica întrebarea ca sa fie păzit de armată. Dacă pune cineva o bombă va fi o tragedie. Din punct de vedere tehnic nu există riscul de inundaţie. De mâine, se vor începe lucrările de reparaţie a digului lacului", a spus Brega.

Viceministrul Mediului, Victor Morgoci, a dat asigurări că nu există riscul unor inundaţii masive.

„Informaţia de la SIS vine să ne responsabilezeze, noi şi cei de la Agenţia Apele Moldovei gestionăm lacul de un an de zile. Acest risc de inundaţii nu există acum, dar nu trebuie să aşteptăm ca el să apară. Am dus şi discuţii bilaterale cu Ministerul Mediului din România privind curăţarea albiei râului Bâc. Ţevile de scurgere mai pot rezista 5-10 ani. Este prematur să vorbesc despre vreo zonă de risc, dar dacă ar fi să se rupă digul, sub ape ar ajunge o parte a Chişinăului şi o parte a localităţii Anenii Noi", a declarat viceministrul Mediului, Victor Morgoci.

Menționăm că localităţile din lunca Bâcului, dar şi Capitala riscă să fie inundate de apele lacului Ghidighici. Asta pentru că barajul este într-o stare avansată de degradare şi riscă în orice clipă să cedeze sub presiunea apei.

Atenționarea vine din partea Serviciului de Informații și Securitate, care a transmis o scrisoare președintelui, Nicolae Timofti, și premierului interimar, Gheorghe Brega. Reprezentanții SIS susţin că digul nu corespunde nici măcar cerințelor minime de securitate.
 
Sursa: politics.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *