Actualitate

Premierul polonez: Polonia va înceta să mai importe gaz, petrol și cărbune din Rusia

„Gaze – până la sfârșitul acestui an, petrol – până la sfârșitul acestui an… cărbune, de îndată ce legea va fi adoptată, poate deja din aprilie”, a spus Morawiecki.

Totodată, premierul polonez a cerut tuturor țărilor UE să urmeze exemplul Poloniei.

„Astăzi prezentăm cel mai radical plan de îndepărtare de gazul rusesc, petrolul rusesc, cărbunele rusesc. Facem apel la toată lumea din Europa să ne calce pe urme”, a mai spus el.

Viceprim-ministrul Federației Ruse, Alexandr Novak a remarcat mai devreme că refuzului Europei de la petrolul rusesc va avea un impact negativ pentru piață.

Potrivit acestuia, fără petrol și gazele naturale rusești, lumea se va prăbuși, iar prețurile vor fi imprevizibile. Renunțarea la petrol și gaz va avea consecințe colosale pentru economiile europene și mondiale, a spus Dmitri Birichevski, directorul Departamentului pentru Cooperare Economică al Ministerului de Externe al Rusiei. Potrivit acestuia, Europa este foarte dependentă de gazul și petrolul rusesc. Chiar dacă țările din Europa vor găsi alți furnzori sau vor trece la surse regenerabile de energie, „în cel mai ideal scenariu” vor putea înlocui doar 80% din resursele energetice care vin din Rusia.

Anterior, comisarul guvernului polonez pentru infrastructura și energetică, Piotr Naimski, a declarat că Polonia va renunța la gazul din Federația Rusă din anul 2023. Gazul rusesc reprezintă cea mai mare parte a importurilor Poloniei, dar compania PGNiG, deținută de stat, l-ar putea înlocui. Contractul semnat de Polonia cu concernul rus Gazprom expiră la finele acestui an, iar alte tranzacții noi cu Federația Rusă nu vor mai fi.

Gazprom furnizează gaze naturale Poloniei conform unui acord, Yamal, semnat în septembrie 1996 şi care va expira pe 31 decembrie 2022. Pawel Majewski, CEO-ul PGNiG, spune că acest contract nu va fi actualizat, dar că rușii îndeamnă Varșovia să semneze un nou contract pe termen lung, a scris în luna februarie Notes from Poland.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *