Internațional

Premierul polonez se teme că dacă Ucraina este învinsă, Putin va ataca Polonia

Șeful guvernului din Polonia a declarat într-un articol pentru Super Expressie că se teme dacă Kievul cade, Rusia va ataca Polonia. Deocamdată, el a subliniat că Polonia este în siguranță și nu vrea un război cu Rusia, transmite Adevarul.ro.

”Moartea a doi cetăţeni polonezi ne-a făcut să realizăm cât de aproape este războiul. Putin terorizează Ucraina de câteva luni. Rachetele ruse nu vizează ţinte militare, ci civili. Bombele cad în apropierea Poloniei”, a declarat Mateusz Morawiecki.

Premierul polonez a declarat că racheta care a căzut la Przewodów a fost un accident și că Polonia nu are informații că Federația Rusă ar fi planificat un atac direct, dar ancheta continuă.

„Dar motivul principal este cunoscut – dacă nu ar fi fost războiul, dacă nu ar fi bombardarea în masă a Ucrainei, acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată. Doar Rusia este responsabilă pentru această tragedie ”, a subliniat Morawiecki.

”Există o modalitate de a evita acest lucru – de a sprijini victoria Ucrainei. Putin a arătat că este un politician nemilos care nu se va opri pentru nimic. Dacă Kievul va cădea, Rusia își va îndrepta agresiunea către Polonia”, a rezumat premierul polonez, conform sursei citate.

Rusia acuză Polonia că a distrus sistemul de securitate european

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că, prin interzicerea de către Polonia a participării delegației ruse, condusă de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, de a participa la reuniunea Consiliului miniștrilor de Externe (CMFA) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), distruge sistemul de securitate din Europa, relatează Agenția de presă Ria Novosti.

Zaharova a explicat că nu este vorba doar despre Polonia ca stat, ci ca țară care prezidează OSCE și este obligată să creeze condiții egale pentru toate țările care participă la activitatea organizației.

„Polonia distruge sistemul de organizare, securitatea și cooperarea în Europa“, a mai spus ea. Zaharova a subliniat că OSCE a fost creată ca o platformă de discuții pentru diferite state și politicieni cu opinii diferite, iar președinția polonă „distruge practic această platformă de negociere“. Pe 18 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului polon de Externe, Łukasz Jasina, a declarat că Varșovia nu va permite delegației ruse să participe la reuniunea Consiliului miniștrilor de Externe al OSCE, din perioada 1-2 decembrie.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a caracterizat decizia Poloniei de a refuza participarea șefului diplomației ruse Lavrov la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE drept provocatoare și fără precedent.

Pe 21 noiembrie, ministrul adjunct de externe al Poloniei, Pavel Yablonsky, a declarat că autoritățile polone consideră că „Rusia ar trebui să fie absolut, pe cât este posibil, izolată pe toate platformele internaționale“.

Tensiunile s-au amplificat între Varșovia și Moscova după invazia Ucrainei. Polonia a început construcția unui gard de sârmă ghimpată de 2,5 metri înălțime la granița cu Federația Rusă, transmite șeful Ministerului Apărării al țării, Mariusz Błaszczak, potrivit presei poloneze.

Gardul o să fie construit sub forma a trei rânduri de sârmă ghimpată, cu lamă, care este folosit de forțele armate din întreaga lume, a spus Błaszczak. Gardul trebuie să aibă o înălțime de 2,5 m și o lățime de 3 m.

Ministerul polonez de Externe a publicat recent lista completă a pretențiilor față de Germania pentru prejudiciul în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, autoritățile de la Varșovia urmează să publice lista și în privința Rusiei, anunță Polonia. Ministerul polonez de Externe a comunicat că Polonia va calcula pierderile înregistrate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și va cere și Rusiei despăgubiri.

”Calcularea pierderilor militare înregistrate din cauza URSS-ului va fi pregătită pe baza cercetărilor similare celor care au condus la întocmirea raportului privind daunele cauzate Poloniei ca urmare a agresiunii și ocupației germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în intervalul 1939-1945”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *