PREMII NOBEL Inventatorii LED-urilor cu lumină albastră au primit Nobelul pentru Fizică
Fizicienii niponi Isamu Akasaki, 85 de ani, și Hiroshi Amano, 54 de ani, ambii de la Universitatea niponă Nagoya, precum și fizicianul american de origine niponă Shuji Nakamura, 60 de ani, de la Universitatea California din Santa Barbara, au inventat o nouă sursă de lumină ecologică și foarte eficientă din punct de vedere al consumului energetic — diodele care emit lumină albastră, cunoscute drept LED-uri (light-emitting diode).
Inventarea LED-urilor cu lumină albastră reprezintă o nouă modalitate de a obține lumină albă. Odată cu apariția lămpilor cu LED, dispunem de alternative mai eficiente și mai rezistente la vechile surse de lumină.
Atunci când Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura au obținut fascicule de lumină albastră din semiconductoarele cu care derulau experimente, în anii ’90, ei au reușit să declanșeze o transformare fundamentală a tehnologiei de iluminat. Diodele roșii și verzi existau de mai mult timp, dar fără diode care să emită lumină albastră, nu puteau fi obținute lămpile LED cu lumină albă.
În pofida unor eforturi considerabile depuse în domeniu, atât de către comunitatea științifică, cât și de mediul industrial, LED-urile care să emită lumină albastră au rămas, timp de trei decenii, o provocare.
PUBLICITATECei trei cercetători niponi au reușit acolo unde toți ceilalți au eșuat. Isamu Akasaki a colaborat cu Hiroshi Amano în cadrul unui proiect în derulare la Universitatea Nagoya, în timp ce Shuji Nakamura a lucrat ca angajat al companiei Nichia Chemicals, o companie de dimensiuni mici din Tokushima. "Invențiile lor au revoluționat acest domeniu. Dacă becurile cu incandescență au luminat secolul XX, secolul XXI aparține lămpilor cu LED", conform comunicatului publicat pe site-ul Nobelprize.org.
Lămpile cu LED emit o lumină albă puternică, au o perioadă mai lungă de viață și sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Aceste lămpi sunt constant îmbunătățite, devenind mai eficiente odată cu creșterea fluxului luminos (măsurat în lumeni) pe unitatea de putere electrică introdusă în sistem (măsurată în wați). Cel mai recent record de eficiență stabilit este de peste 300 lm/W, care poate fi comparat cu 16 lm/W pentru becurile obișnuite, cu incandescență și respectiv cu 70 lm/W pentru lămpile cu fluorescență.
În comunicat se mai precizează că, în condițiile în care, la nivel global, aproximativ 1/4 din consumul de energie electrică este legat de sistemele de iluminare, tehnologia LED are o contribuție importantă la economisirea resurselor energetice ale planetei. De asemenea, LED-urile sunt și mult mai rezistente în timp, având o durată medie de viață de 100.000 de ore, comparativ cu 1.000 de ore pentru becurile cu incandescență și respectiv 10.000 de ore pentru lămpile cu fluorescență.
Lămpile cu LED pot mări calitatea vieții pentru mai mult de 1,5 miliarde de oameni din diferite părți ale lumii care nu sunt conectați la rețelele de distribuție a energiei electrice. Datorită consumului redus de energie, aceste lămpi pot fi alimentate de la centrale solare ieftine, amplasate local. Conform dorinței testamentare a lui Alfred Nobel, comisia care atribuie premiile Nobel trebuie să respecte criteriul recompensării acelor invenții sau descoperiri care au cel mai mare impact pozitiv asupra omenirii în ansamblu, iar lămpile cu LED pot avea un astfel de impact.
Premiul Nobel pentru Fizică este însoțit de o recompensă financiară în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 881.000 de euro, ce va fi împărțită între cei trei laureați.
Premiul pentru Fizică este cel de-al doilea anunțat după ce "sezonul" premiilor Nobel a început luni cu categoria rezervată Medicinei. Premiul Nobel pentru Chimie va fi anunțat miercuri, 8 octombrie.
Sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!