(PRESA STRĂINĂ) Ce-ar fi dacă europenii ar fi refugiați în Orientul Mijlociu
Un regizor francez, Ted Hardy-Carnac, explorează această situaţie ipotetică în scurtmetrajul "Tunisia 2045", care începe cu o coadă interminabilă de refugiaţi, aşteptând în faţă unui birou pentru imigrări din Tunisia, scrie Huffington Post.
"Îmi pare rău, dar nu pot face nimic. Cotele pentru refugiaţi europeni au fost deja atinse", îi spune o femeie de la serviciul de imigrări unui tată care aşteaptă la coadă alături de fiica să.
Bărbatul o imploră să îi ajute: "Dar ştiţi ce se întâmplă în Europa, ştiţi cum arată Parisul acum!". "Eu doar îmi fac meseria. Chiar nu va pot ajută cu nimic", îi explică femeia.
Un imigrant care vorbeşte în limba germană se apropie de biroul ei şi o ceartă că se mişcă prea încet. Da cu pumnul în masă şi devine din ce în ce mai agresiv. Forţele de ordine sunt nevoite să intervină. Femeia pare copleşită de vină.
Statele europene s-au dat peste cap în ultima perioada încercând să găsească modalităţi de a-i ajută pe refugiaţii veniţi din Orientul Mijlociu. Peste un milion de transfugi, dintre care mai mult de jumătate sirieni, au intrat în Europa în 2015. Circa 820.000 au ajuns pe continentul european prin Grecia.
Filmul lui Hardy-Carnac se vrea a fi un apel că Europa să se trezească şi să facă mai multe pentru refugiaţi.
În scurtmetraj, "femeia tunisiană îşi abandonează jobul şi îşi trăieşte viaţă gândindu-se la suferinţă altor oameni, copleşită de vinovăţie. Cum poate cineva să refuze să ajute alţi oameni aflaţi în suferinţă?", explică regizorul.
A ales că Tunisia să fie ţară care îi primeşte pe refugiaţii europeni pe baza statisticilor recente. "Dacă situaţia din Europa ar fi catastrofală, iar europenii ar fi forţaţi să emigreze, atunci în mod normal s-ar îndrepta spre ţară cea mai apropiată din punct de vedere geografic şi unde este pace", a spus el.
sursa: ziare.com