Presa străină despre conflictul ucrainean: Va fi Moldova următoarea dispută Est-Vest din Europa?
The Guardian lansează o întrebare, ce revine frecvent în presa internaţională în ultimul timp: "Va fi Moldova următoarea dispută Est-Vest din Europa?". "Situaţia geopolitică periculoasă a Moldovei a căpătat un plus de urgenţă după criza ucraineană, care pare a fi adâncit divizarea veche de 20 de ani din cea mai săracă ţară a Europei, cu un Chişinău orientat spre UE şi un Tiraspol care priveşte spre Rusia", comentează cotidianul britanic.
"Moldova cere perspective accelerate pentru integrarea în UE şi se bucură de sprijinul României", astfel sintetizează ziarul bulgar Dnevnik poziţiile adoptate la întâlnirea dintre preşedintele României, Traian Băsescu, şi cel moldovean, Vlad Timofti. Între timp, lucrurile se mişcă şi la Moscova, observă Jurnal de Chişinău, care scrie că un deputat rus a cerut să fie recunoscută independenţa Transnistriei.
"Summitul UE – în aşteptarea noii liste negre pentru Rusia", titrează Financial Times. Europa se confruntă însă cu opţiuni dure în privinţa unei decizii cu privire la Rusia, observă The Independent. Cotidianul britanic anticipează că având de gestionat interese economice extrem de diferite, liderii Uniunii Europene, care discută la Bruxelles despre cum să-i dea o replică adecvată lui Putin, nu pot spera să tempereze viteza de acţiune sau fronda liderului rus.
Pornind de la poziţiile divergente dintre premierul britanic şi cancelarul german, The Telegraph notează că divizările la nivel european privesc impunerea sancţiunilor care "ar putea schimba comportamentul Rusiei", cum ar fi cele financiare sau din domeniul energiei sau instituirea unui embargo asupra vânzării de arme către Moscova. Cotidianul britanic mai scrie că discuţiile dintre liderii europeni pe tema sancţiunilor vor fi strict confidenţiale de teamă ca în perioada următoare Moscova să nu profite de interesele economice şi naţionale din interiorul UE pentru a diviza Occidentul în răspunsul lui la criza din Ucraina.
Europa paralizată în faţa escaladării tensiunilor de către Moscova, constată şi Le Monde, adăugând însă că UE va transmite un mesaj de susţinere politică a Kievului şi va semna astăzi cu premierul ucrainean capitolele politice ale acordului de asociere a Ucrainei la UE. De cealaltă parte a Atlanticului, Statele Unite se arată mai hotărâte.
"Obama aprobă noi sancţiuni împotriva Rusiei", titrează Washington Post care notează că noile măsuri vizează şi "sectoare-cheie ale economiei ruseşti". Mai sceptic, New York Times comentează că noile sancţiuni adâncesc confruntarea dintre Occident şi Kremlin, dar rămâne neclar dacă ele vor avea cu adevărat efect asupra Rusiei. Moscova intră şi ea în jocul "sancţiunilor chit pe chit", cum le numeşte Russia Today, publicând la rândul său o listă cu interdicţii pentru oficiali americani.
"Invadarea Crimeei ar putea fi doar începutul", avertizează şeful NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de EuObserver, care subliniază că principala îngrijorare a NATO este ce va face Putin după Crimeea.
sursa: radiochisinau.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!