Presa străină: RM a depășit Ucraina în procesul de liberalizare a regimului de vize
În articolul „Criza europragmatismului sau Vom ajunge Republica Moldova” semnat de expertul Aleksandr Okușko, publicația ucraineană „Zerkalo Nedeli” remarcă reușita țării noastre în realizarea primei etape a Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Deși a obținut un document similar, chiar înaintea Republicii Moldova, Ucraina s-a împotmolit în discuții despre limba oficială, iar Parlamentul nu poate să realizeze nici chiar reforme elementare, de ordin tehnic.
În acest an, se creează impresia, notează sursa citată, că însuși președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, și-a pierdut interesul față de anularea vizelor, chiar dacă, în noiembrie 2010, acesta promitea că va îndeplini Planul de Acțiuni în șase luni. La nivel înalt, sunt formulate tot mai rar instrucțiuni clare privind îndeplinirea criteriilor prevăzute în document, iar parlamentul ucrainean manifestă tot mai puțin entuziasm, chiar dacă în prima etapă acesta trebuie să joace un rol-cheie.
Pentru a avansa, Rada de la Kiev trebuie să adopte Legea pașapoartelor, amendamentele în legislație privind securitatea datelor personale și Legea antidiscriminării. Însă examinarea proiectului de lege privind pașapoartele biometrice a fost deja amânată de câteva ori fără motive plauzibile. Mai mult decât atât, în parlamentul ucrainean se află pe rol cinci proiecte legislative de acest fel, doar că au denumiri diferite.
Prin urmare, Ucraina va rămâne la prima etapă a Planului de Acțiuni cel puțin până la anul viitor, pe când R. Moldova și-a pus drept scop, ca până la sfârșitul lui 2013, să finalizeze a doua etapă a Planului și să obțină un regim fără vize cu UE. Publicația ucraineană observă că acest lucru este posibil, având în vedere voința politică a autorităților de la Chișinău.
În afară de Comisia Europeană, progresul R. Moldova îl confirmă Indexul integrării europene a statelor Parteneriatului Estic, care arată că Ucraina a rămas în spatele Georgiei, R. Moldova și chiar al Armeniei în procesul de adaptare a standardelor europene.
Drept rezultat, în Ucraina ar putea crește cererea pentru pașapoarte moldovenești, în condițiile în care Constituția Republicii Moldova nu interzice cetățenia dublă.
Traducere I.M.