Externe

Președintele chinez Xi Jinping, înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat? Iată ce știm până acum

Sâmbătă, pe rețelele de socializare au început să circule speculații potrivit cărora președintele chinez Xi Jinping a fost destituit în urma unei lovituri de stat care a început să se desfășoare în timp ce acesta se afla la Samarkand, unde participa la summitul OCS, care a început la 14 septembrie.

Cu toate acestea, niciun reportaj al vreunui organ de presă internațional nu a dat crezare acestor zvonuri, iar TOI a declarat duminică că și Ministerul chinez de Externe a păstrat tăcerea pe acest subiect. Unele site-uri au afirmat că zvonurile sunt nefondate și că fac parte dintr-o conspirație anti-Xi.

Aceste zvonuri apar înainte de cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, care va avea loc pe 16 octombrie, unde se așteaptă ca Xi să își asigure puterea pentru un al treilea mandat de cinci ani.

Xi, care conduce cu o mână de fier din 2018, a acumulat o putere cum nu s-a mai văzut de la președintele Mao Zedong încoace. În 2018, autoritățile chineze au aprobat eliminarea limitei de două mandate la președinție, ceea ce i-a permis efectiv lui Xi Jinping să rămână la putere pe viață.

China impunea o limită de două mandate pentru președintele său încă din anii 1990. Liderul chinez suprem a reprimat, de asemenea, toată opoziția din jurul său

La începutul acestei săptămâni, doi foști miniștri fuseseră condamnați la moarte pentru corupție, în cadrul campaniei lui Xi de combatere a corupției. Dar ei au fost descriși în unele rapoarte ca făcând parte dintr-o facțiune politică anti-Xi.

Potrivit unor postări neverificate de pe Twitter, președintele chinez ar fi părăsit Samarkand înainte de ceremonia oficială de închidere, doar pentru a fi plasat în arest la domiciliu la aterizarea la Beijing pe 16 septembrie.

Un site de știri a citat un „News Highland Vision” care a afirmat că fostul președinte chinez Hu Jintao și fostul premier chinez Wen Jiabao, împreună cu fostul membru al Comitetului permanent Song Ping, controlează acum Biroul Central de Gardă (CGB), care protejează membrii Comitetului Central al PCC, și că Xi a fost lipsit de autoritate asupra Armatei Populare de Eliberare a Chinei, a precizat TOI.

Postările de pe Twitter au afirmat că aeroportul din Beijing a anulat 6.000 de zboruri internaționale și interne și că vânzările de bilete pentru trenurile de mare viteză și pentru trenurile de mare viteză propriu-zise au fost oprite. Alte tweet-uri au descris vehicule ale APL care se îndreptau spre Beijing pe 22 septembrie. Unele tweet-uri au afișat imagini de la aplicațiile radar de zbor care arătau o activitate zero a aeronavelor deasupra Beijingului, în timp ce altele au contracarat cu imagini radar ale aplicațiilor care arătau o activitate aviatică normală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *