CSI / Rusia

Președintele comisiei de grațiere din cadrul Președinției cere declarararea persona non grata – a ambasadorului Rusiei în Republica Moldova

 Reacția vine după ce Oleg Vasnețov, a mers vineri, 17 decembrie, la Tiraspol, acolo unde Vadim Krasnoselski a preluat pretinsul mandat în funcția de președinte al regiunii transnistrene, pe un termen de 5 ani

„Persona non grata – Oleg Vasnețov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova. Trebuie o decizie formală”, a scris Guzun.

Pe 12 decembrie, în stânga Nistrului au avut loc așa numitele alegeri "prezidențiale".  Liderul separatist a depus vineri, 17 decembrie, jurământul în fața cetățenilor din regiune, text semnat în trei limbi – rusă, moldovenească și ucraineană. În sală a fost prezent și ambasadorul.

Așa numitul „președinte”  de la Tiraspol a  mai fost felictat și de agentura FSB în Moldova, ex-președintele Igor Dodon, supranumit „Kremlinovici”  și de așa numitul „Mitropolit al Moldovei”, Colonenul Vladimir Cantarean Cei doi agenți de influiență a Rusiei, l-au felicitat pe așa numitul „liderul de la Tiraspol” cu ocazia victoriei la „așa numitele” alegeri care s-au desfășurat în stânga Nistrului pe 12 decembrie 2021.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova califică prezența ambasadorului Federației Ruse Oleg Vasnețov la așa numita „inaugurare” a liderului de la Tiraspol este o acțiune neprietenoasă.

Într-un comunicat al MAEIE reamintește că așa zisele „alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană sunt nelegitime și contrare cadrului constituțional al Republicii Moldova.

„În acest sens, participarea șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse la astfel de acțiuni este considerată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene drept o acțiune neprietenoasă.

Prezența diplomaților străini în activitățile ce pot fi utilizate în scopuri de propagandă niciodată nu va contribui de o manieră pozitivă nici la reglementarea conflictului transnistrean, nici la dezvoltarea unor relații bilaterale bazate pe respect reciproc”, precizează MAEIE. Reprezentanții ministerului adaugă că această poziție va fi comunicată ambasadorului Federației Ruse în timpul apropiat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *