Preşedintele Consiliului European, în premieră la Chişinău
Invitaţia i-a fost făcută, în luna mai, de premierul Vlad Filat, în timpul aflării sale în capitala Belgiei. „Integrarea europeană e prioritatea noastră şi acţionăm constant în vederea atingerii acestui obiectiv”, i-a spus atunci Filat oficialului european. La rândul său, Van Rompuy a declarat că R. Moldova are perspective frumoase în acest sens şi a acceptat invitaţia de a ne vizita ţara. Despre semnificaţia acestei vizite, importanţa ei în actualul context politic, dar şi aşteptările pe care le are Chişinăul de la Bruxelles şi viceversa, ziarista Valentina Ursu de la Radio „Europa Liberă” a discutat cu Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Iurie Leancă: „E un semnal de susţinere, dar şi de responsabilitate”
Vizita preşedintelui Consiliului European este, într-un fel, istorică, pentru că însăşi această funcţie a fost iniţiată recent în cadrul UE, urmare a adoptării Tratatului de la Lisabona. Totodată, personalităţi de astfel de rang ne-au vizitat destul de rar, deşi, bineînţeles, în ultima perioadă, de un an şi jumătate – din momentul în care Moldova a ştiut, prin acţiuni pe plan intern, să-şi schimbe imaginea în afară, constatăm o intensificare a astfel de vizite.
O astfel de vizită se încadrează în acest ritm ascendent de maximă intensitate în relaţiile dintre RM şi UE. Vizita domnului Herman Van Rompuy este încă o dovadă a interesului din partea Bruxellesului, din partea diverselor instituţii ale UE pentru situaţia din RM şi din jurul ei. Este un semnal foarte clar de susţinere a reformelor, a acţiunilor pe care le-am iniţiat într-o perioadă de un an şi nouă luni. Dar este şi un semnal foarte clar de disponibilitate de a ne sprijini şi a ne ajuta prin resurse politice, financiare, economice, să depăşim problemele cu care ne confruntăm. Vizita este de o astfel de importanţă, pentru că vine în preajma Summitului Parteneriatului Estic, un eveniment care va trage anumite linii, dacă doriţi. Sunt convins că ea ne va permite să vorbim despre o anumită perspectivă a relaţiilor dintre ţările din regiune, bineînţeles că ne interesează, înainte de toate, RM şi UE. Aceste subiecte se vor afla pe agenda vizitei dlui Herman Van Rompuy la Chişinău şi sunt convins că discuţiile îi vor permite, pe de o parte, înaltului demnitar european să înţeleagă mai bine, aflându-se aici, ce înseamnă Moldova, cum arată această ţară cu oamenii ei, care sunt realităţile.
Cât priveşte reformele, pe care le aşteaptă Bruxellesul, de acestea, înainte de toate, au nevoie cetăţenii RM. Aceste reforme sunt deloc simple, dar foarte mult întârziate, din păcate, în diverse domenii. Reformele trebuie să ne permită să modernizăm ţara, să ne regăsim locul pe plan regional şi, cel mai important, să redăm cetăţenilor RM încrederea că se pot simţi bine şi la ei acasă şi că vor putea, într-o perspectivă nu foarte îndepărtată, să beneficieze de toate avantajele pe care le au cetăţenii europeni. E adevărat că, pe plan regional, RM deocamdată nu şi-a găsit locul, fiindcă o ţară mică precum e RM este important să fie ancorată într-un anumit sistem de repere, să aparţină unei organizaţii ce generează stabilitate – uitaţi-vă la ţările candidate sau la cele care recent au aderat la UE… Noi atunci vom putea afirma că ne-am găsit locul, când vom deveni stat candidat, dar mai ales când vom obţine statutul de ţară membră a UE. Iată atunci vom reuşi, din punct de vedere politic, economic, comercial dar şi identitar, dacă doriţi, să vorbim despre faptul că în sfârşit ne-am găsit locul nostru pe plan regional şi continental”.
După http://www.europalibera.org/content/article/24247446.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!