Internațional

Președintele Franței a semnat ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO

Preşedintele Emmanuel Macron a semnat sâmbătă, 13 august, în numele Franţei, protocolul de ratificare pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, care fusese adoptat de către Parlamentul francez pe 2 august, relatează AFP cu referire la Agerpres.

„Această alegere suverană a Finlandei şi Suediei, doi parteneri europeni, le va consolida securitatea în faţa ameninţării actuale din vecinătatea lor imediată şi va aduce o contribuţie semnificativă având în vedere capacităţile acestor doi parteneri la postura colectivă şi securitatea noastră europeană”, a declarat sâmbătă Palatul Elysée.

Suedia şi Finlanda au renunţat la neutralitatea lor tradiţională din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

„Douăzeci de aliaţi” au ”ratificat deja protocoalele”, a indicat, în cadrul adoptării de către Parlamentul francez, ministrul Afacerilor Externe Catherine Colonna.

Cele două ţări au nevoie de ratificare a celor treizeci de state membre ale organizaţiei pentru a beneficia de protecţia articolului 5 din Carta NATO în cazul unui atac, potrivit sursei citate.

Membră a Alianţei Atlantice, Turcia ameninţă însă că va”îngheţa” procesul, acuzând cele două ţări scandinave de bunăvoinţă faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţii săi pe care Ankara îi consideră organizaţii teroriste

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.