Președintele Maia Sandu, vizită neplanificată la Kiev pentru a discuta pașii spre UE
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit marți la Kiev într-o vizită neplanificată, notează serviciul de presă al Biroului președintelui Ucrainei.
De Ziua Demnității și Libertății, Sandu împreună cu soții Zelenski au onorat memoria activiștilor care au murit în timpul Revoluției demnității.
Volodimir și Olena Zelenski împreună cu Maya Sandu au așezat lămpi la crucea de pe Aleea Eroilor din Sutele Cerești din Kiev.
De asemenea, ei au onorat memoria activiștilor căzuți la datorie la portretele lor. Un clopot a fost tras în cinstea participanților căzuți la Revoluția Demnității.
Sandu a notat pe Twitter (X) că a sosit la Kiev pentru întâlniri cu președintele Zelenski și cu șeful Consiliului European, Charles Michel. Vizita lui Michel nu a fost încă anunțată oficial.
“Pe ordinea de zi: discutarea următorilor pași pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la UE, consolidarea securității regionale, precum și continuarea sprijinului UE pentru reforme și dezvoltare în țările noastre”, a spus Sandu.
Ucraina sărbătorește Ziua Demnității și Libertății la 21 noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Consider ca e o greseala strategia Maiei Sandu. Este riscanta, pt ca se putea si fara riscuri. Dar… daca asa se gandeste la Chisinau… vedem ce a dat cu zarurile. Dupa cum spunea si Armand Gosu, strategia este Ucraina si Moldova la pachet. Se vihiculeaza ideea ca UE nu este interesata de aderarea Moldovei singure, adica Moldova singura nu adera deloc. Se vehiculeaza ca UE ar fi interesata doar de pachetul Ucraina + Moldova pt ca din pachet doar Ucraina conteaza. Asta ca sa vedeti cum privesc altii RM si sa nu va mai credeti buricul pamantului… in fine. Maia Sandu a intrat in jocul acesta, dupa cum vedem, mizeaza pe Zelensky. Intrebarea este: ar fi putut face Maia Sandu alta strategie mai buna, mai fara riscuri ? Raspuns: da. De ce nu a mers pe cea fara riscuri ? Din cauza poporului RM care jumate voteaza cu rusii si din cauza ca poporul afirma cand e intrebat ca “se vrea independent”. Iaca “independenta”, anume ca se joaca la zaruri apartenenta la spatiul european a RM. Poate da de gandit si poporului, daca o fi in stare sa gandeasca ceva….
Cine să gândească? Paporu molotoivănesc ci are „criere”??? Păi dacă ar gândi, n-ar mai fi „papor molotoivănesc”, ar face ce trebuie făcut și ce e bine pentru el și pentru întreaga societate. Dacă paporu ar gândi și-ar pune niște întrebări cum ar fi:
– de ce eu trăiesc în RM, „țară” ce poartă denumirea de Moldova dar nu reprezintă nici măcar 50% din vechea Moldovă medievală a lui Ștefan cel Mare și Sfânt?
– de ce există în RM mitropolia Chișinăului și a „Întregii Moldove”, subordonată canonic bisericii ruse, dacă eu nu sunt rus (și ca mine sunt peste 82% din trăitorii în această „țară”) ?
– de ce rassia a încercat permanent să-mi spună că eu vorbesc altă limbă față de cei ce trăiesc în România când de fapt noi vorbim aceeași limbă (nu avem nevoie de translatori), deci suntem același popor, același neam?
– de ce se cultivă „mândria maldavineascî/rânza mari” și ideea de „stat neutru și independent” RM, când o reunire cu frații mei de neam ar face ca eu să fiu mult mai bine și mult mai repede? Cui folosește această idee???
– ce pierd eu ca individ/nație/neam și ce câștig dacă mă ReUnesc cu Țara din care am fost rupți prin pactul odios rm (ribentrop-molotov – ce ironie, nu? aceleași inițiale…)? Cum ar arăta o matrice SWOT pentru mine ca individ? Dar pentru teritoriul ce își spune RM? Dar pentru o Românie ReÎntregită?
– ce s-ar întâmpla cu mine și cu RM dacă războiul din Ucraina îngheață în faza actuală? Dar dacă rușii câștigă? Ar mai exista RM?
– îmi doresc să trăiesc în noul cccp ce se va forma?