Actualitate

Președintele raionului Florești, constatat în incompatibilitate de funcții în timpul exercitării mandatului

„În noiembrie 2021, în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a inițiat controlul pe regimul juridic al incompatibilității. Potrivit materialelor probatorii acumulate, s-a confirmat că subiectul a deținut simultan cu funcția de președinte de raion și calitatea de administrator al unei firme. Această firmă, cu activitate în agricultură, a fost fondată în anul 1999” se arată în comunicatul ANI.

Din 2003, subiectul a figurat în calitate de administrator și fondator, cu cota de participație de 75%. Acesta a ajuns în funcția de președinte al raionului în 2012, aflându-se acum la al treilea mandat. Conform legii, odată cu apariția stării de incompatibilitate orice subiect al declarării este obligat ca, în termen de 30 de zile, să renunțe la una din funcțiile incompatibile.

Astfel, această acțiune nu a fost realizată în termen de președintele raionului Florești. Paniș se află la a treia abatere de la legea specială a ANI. Anterior, pe numele acestuia au fost emise alte două acte de constatare. Într-un act a fost identificată o diferență vădită de peste 1,6 milioane de lei și o diferență substanțială de 270 de mii de lei, în ultimul caz fiind dispusă confiscarea în folosul statului.

Printr-un alt act s-a stabilit că în perioada noiembrie 2019 – mai 2020, Ștefan Paniș s-a mai aflat în incompatibilite, administrând un alt SRL. Ambele acte au fost contestate în instanța de judecată.

Conform declarației de avere și interese pentru anul 2020, Ștefan Paniș se numără printre cei mai bogați președinți de raion din Republica Moldova. El are în conturi bancare sute de mii de lei, este proprietarul a sute de hectare de pământ. Familia funcționarului administrează afaceri în domeniul agricol și deține mai multe depozite în satul Mărculești. Ștefan Paniș are două mașini: un autoturism Hyundai Santa Fe, produs în 2016, în valoare de 28 mii de euro și un vehicul motorizat ”Minsk”, produs în 2004, a cărui valoare este estimată la două mii de lei.

Ștefan Paniș are câteva locuințe mari – una dintre ele aflându-se într-un sector privat din orașul Florești.

Sursa: jurnaltv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *