Actualitate

Preşedintele Republicii Moldova în vizită în România, Maia Sandu va fi primită, vineri, la Palatul Cotroceni

Vineri, 29 iulie, șefa statului Maia Sandu va efectua o vizită oficială în România, la invitaţia președintelui român, Klaus Iohannis, care o va primi la Palatul Cotroceni.

Astfel, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 – 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la UE.

În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, transmite Agerpres.

Totodată, pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

„Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe. Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Totodată, cei doi preşedinţi vor aborda şi teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie.

Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de cele două ţări, precum şi al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Nea Klaus , iarasi trimitem ceva ajutoare peste Prut ?.Iarasi Moldova e suverana ,independenta si neutra ? Ba ,eu m-am saturat sa dau degeaba , eu muncesc la soare si ei beau bere la umbra e frumos ? (cu ghilimelele de rigoare )

  1. gogule, esti prea gogoman ca dl Iohanis sa se intretina cu tine.Striga-l pe Nicola ca-l irita deja colonul de atata asteptare

   1. Sa se intretina cu mine ? poate il alerg pe la cotroceni ca prea isi bate joc de lume si de Romania,bine ca e la ultimul mandat ,daca vreti luatil la voi , ca mie mi sa cam acrit de el

 2. Iarasi vine la cersit in Romania aceasta basarascroafa numita Maia Curvurievna? Nu va mai ajung banii de pe cirese, prune, jinisor si nuci, basaraporcilor?

  1. E problema noastra a romanilor ce facem cu banii nostrii.
   Sa vezi jale la rusnaci cand or sa vina banii de preaderare.

   1. Da băi Toni, e problema noastră. Numai uită-te puțin ce „impact” au banii aruncați din elicopter de 30 de ani în RâMa și ai să-mi dai dreptate când spun că banii băgați în RâMa sunt un fel de bani negri băgați într-o gaură neagră. Ce proiecte concrete s-au realizat, ce impact au avut acele proiecte asupra mentalului „moldovenist”? Moldovanii ne înjură și ne vorbesc pe la spate peste tot, în mediu românesc gavaresc paruski, ei au nevoie de noi doar să-și ia acte românești și tuleo în vest. Ce iubire de țară, ce națiune, ce recunoștință??? Educația porcească a făcut „minuni” în mediul maldavinesc.

    1. Gresit. In Romania cam cum crezi ca stai cu iubirea de tara?
     Oamenii acestia nu trebuiesc blamati si batjocoriti.
     Daca noi in Romania am trait si traim vremuri tulburi, cu politicieni dubiosi.
     Ce societatea putea sa se dezvolte in Basarabia sub cizma ruseasca?
     Eu nu am fost nici in Moldova romaneasca decat o data, am stat 8 ore in Iasi intre avioane.
     Consider o datorie de onoare sa-i ajutam pe basarabeni.

     1. Oamenii ăștia, prin comportamentul lor, se blamează singuri, ba mai mult, batjocoresc tot ce e român și românesc. E o datorie de onoare să îi ajut pe ROMÂNII basarabeni, aceia ce se recunosc ca atare și își doresc să facă parte dintr-o Românie reunită. Pe toți ceilalți nu mă interesează deloc să îi ajut ca să râdă de mine și să mă înjunghie pe la spate. Ți se pare corect să:
      – acorzi cetățenie română unor ruși sau ucrainieni ce habar nu au să lege două cuvinte în română?
      – oferi bani moldovenilor fără să știi ce se întâmplă cu acei bani?
      – oferi burse de studii cu nemiluita, fără o minimă selecție și fără o condiționare de genul: lucrezi minim 5 ani după facultate la firme din România, altfel plătești școlarizarea?
      – fii făcut fascist doar pentru că ești român dar în același timp să dai ajutoare cu nemiluita în RM?
      – mai existe monumentele sovietice oribile (tancuri pe piedestral cu țeava spre România) dar eu să ajut acea societate care NU VREA SĂ SE SCHIMBE?
      DIn motivele enumerate mai sus și din multe altele eu nu vreau să „am onoarea” să-i ajut pe basarabeni așa de-a valma. Nu tati, bățul și morcovul, mai mult băț și mai puțin morcov – până se cristalizează ce trebuie pentru societatea românească. Dacă nu se poate atunci, cu părere de rău, tăiat tot până apar oameni și vremuri noi.

      1. Deși nu-mi place, trebuie să-ți dau dreptate după ce în ultimii 10 ani m-am „plimbat” pe site-urile RM și nu te pot contrazice nici măcar la o virgulă. În afară de 5-15% dintre ei care încă nu și-au pierdut conștiința de neam, restul reprezintă noul „papor maldavinesc” pro-rus și românofob, duplicitar până la Dumnezeu și înapoi. Se cred șmecheri aplicând „teoria” vițelului deștept care suge de la (cel puțin) două vaci … și au impresia că o să le meargă așa la infinit.
       Dar ști cum se spune, nu-i prost cel care cere, ci cel care dă. Și uite-așa am ajuns proștii lor.

     2. Numai cine face distincții corecte, gândește bine. Sunt de acord cu ”slăbiciunile” moștenirii rusești, dar sunt dezamăgit de duplicitatea moldovenistă care pune în discuție pănă și ”comoara” limbii noastre, fredonate cu frenezie în Imnul de stat al RM, dar încă discutabilă, poate chiar negoociabilă, în Constutiția RM. ”România”, cu toate păcatele ei, a fost și este încă un cuvânt ”tabu” în discursul politicienilor, adică al aleșilor ”poporului”. În RM totul este ”european”: geografie, limbă, istorie, orientare politică, etc. Chiar și parcursul europea trece prin Ucraina. Interesul RM pentru România se dovedește a fi, în continuare, doar mercantil, pecuniar. Exemplele și discuțiile ar putea continua interminabil… Părerea mea este: România nu trebuie ”să-și dea chiar sufletul”, pentru un ”stat”, de la care trebuie să cerșim un cuvânt, oleacă, de gratitudine și mai ales respect. Știu că acest mod de abordare a relațiilor ”bilaterale” face jocul stataliștilor, dar iubirea autentică trebuie să fie reciprocă.

      1. Cine se aseamănă se aduna. Ambii sunt duplicitari în ceea ce privește relațiile cu Kremlinul, practic doua cariere cu propulsie dubioasă, doar aparent occidentala. Sa vedem cum se vor da cărțile pana prin 2024, an crucial pentru ambele tari

 3. Moldovenista șefă vine în vizită la „vecini”. De ce oare??? Regimul ei de kkt e contestat aprig la ea acasă, nu se îmbucă prea bine teoriile moldoveniste cu dorințele rușilor și cu inacțiunea constantă a statului român. Păi ar trebui să continuăm să le dorim „succesuri” depline de unii singuri aprigilor maldaveni din „națiunea civică maldavineascî” câtă vreme ei asta susțin și asta vor. Pe mine ca cetățean român nici în cur nu mă doare de securitatea energetică a „statului independent” RâMa. Ba mai mult imi doresc cu ardoare ca să înceteze total pomenile către RâMa iar orice mic ajutor dacă va fi oferit să fie strict condiționat de recunoașterea adevărului istoric, de recunoașterea limbii române cu statut oficial, de pași concreți de apropiere de România. Gargara ieftină și perimată a Maiei Sandu sau a oricărui alt „palitician” maldavan nu mă impresionează, ba chiar mă irită strașnic. N-au decât să-și tragă ponoasele propriei ticăloșii și imbecilități. Când o să văd în RâMa 75% doritori să se unească cu România o să fiu de acord cu ajutoare pre-unire și atât. Până atunci să ceară de la „fratele” sovietic. Am frecat 30 de ani bani cu nemiluita și rezultatul e că madaveanul e un căcat mai cu moț decât un rus sadea.

  1. Eu consider ca, in sfarsit, dobitocii aia din vestul Europei i-au lasat pe basarabeni pe mana noastra. Ani de zile am cerut americanilor voie sa putem intra in Basarabia ca sa dam de pamant cu filorusii de acolo, iar raspunsul lor a fost NU. Razboiul din Ucraina schimba insa totul. Probabil ca in momentul de fata slugile rusesti de la Chisinau s-au trezit ca nu mai au sprijinul german si maghiar pe care au contat pana acum si au intrat in fibrilatie.

 4. Ha, ha, ha! (citind comentariile anterioare). Adevărul e că toți au dreptate ! Nesimțita „clasă politică pro europeană” nu știe cum să facă să ascundă faptul că România ajută (să nu cumva să supere electoratul majoritar pro rus). Opțiunile geopolitice majoritare din RM (și nostalgiile sovietice) nu pot decât să-mi provoace silă. La următoarel alegeri iar va câștiga „stânga” … Și-uite așa „din greșeală în greșeală, spre victoria finală !”

 5. Vrea să-și cumpere chiloței noi, că după vizita la Pîrlița s-au c-am pătat … Da poate e vreo seară de swing prin Ferentari… Pentru o băbuță urâțică și in deget e mare avere !

 6. Basaraporcii primesc ceea ce merita. De minim 30 de ani arunca cu kkt in tot ceea ce inseamna roman si Romania. Eu nu mai intorc si obrazul celalalt. Le platesc cu varf si indesat, dupa cum merita. Ei ii denumesc in tot felul pe romanii din Romania, tigani etc. Eh, in acest caz si eu am tot dreptul sa le spun basaraporci.
  Daca nu-ti place, ia si suge huiul rusesc.

  1. Antichizdus, s-a trezit basarabeala din tine?
   Bagati nasul in cur, amaratilor.
   Prosti, cu foamea in gat, dar cu nasul pe sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *