Președintele țării rămâne fără mai multe atribuții
Totodată, Serviciul Protecție și Pază de Stat (SPPS) este redenumit în Centrul de Protecție și Pază de Stat și trece din subordinea șefului statului în cea a Serviciului de Informații și Securitate, dar cu păstrarea unui statut autonom. Tot în subordinea SIS trece și Serviciul de Stat de Curieri Speciali, care este responsabil de corespondența parlamentară, prezidențială și diplomatică care constituie secret de stat .Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat aseară de majoritatea deputaților.
Șeful Centrului de Protecție și Pază de Stat va fi numit în funcție de către Parlament, la propunerea a cel puțin zece deputați. La fel urmează să fie și în cazul directorului SIS, care până acum era numit de Parlament la propunerea președintelui țării. Eliberarea din funcţie a acestuia se va face tot de către Parlament, dar la propunerea a o treime din deputaţi.
Sintagma „Activitatea Serviciului este coordonată de către președintele Republicii Moldova, în limitele competenței sale, și este supusă controlului parlamentar” se modifică în „Activitatea Serviciului de Informații și Securitate este supusă controlului parlamentar”. Aceasta a stârnit nemulțumiri în rândul deputaților socialiști, care au spus că prin prevederea în cauză se încearcă lipsirea președintelui țării, care este responsabil de securitatea statului, de unele instrumente cum este SIS.
Nemulțumiți de felul în care au avut loc dezbaterile asupra proiectului, deputații PSRM și PLDM au părăsit sala de ședințe a Parlamentului. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat, în două lecturi, după ora 22.00, cu votul majorității deputaților prezenți în plen.
Sursa: radiochisinau.md