Politică

Pretinsul ministrul de externe al separatiștilor este nemulțumită de reușitele Preşedinţiei Ucrainei a OSCE din acest an

În perioada 25-26 noiembrie, la Kiev, sub egida Preşedinţiei ucrainene în OSCE, a avut loc cea de-a cincea şi ultima rundă de negocieri din acest an în formatul 5+2. Viceprim-ministrul pentru reintegrare Eugen Carpov, a comunicat în cadrul unei videoconferinţe de la Kiev, după finalizarea negocierilor, că discuţiile s-au desfăşurat conform unei agende cuprinzătoare care a inclus chestiuni pertinente din toate cele trei coşuri.

Eugen Carpov au menţionat că s-au discutat aspecte legate de asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului, perspectivele deschiderii podului de peste Nistru. De asemenea, s-a menţionat necesitatea începerii lucrărilor de demontare până la sfârşitul acestui an a funicularului de peste râul Nistru dintre oraşele Rezina şi Râbniţa.

Şefa delegaţiei de la Tiraspol din cadrul formatului 5+2, Nina Ştanski, a apreciat Preşedinţia Ucrainei a OSCE ca fiind una foarte bună, însă, a spus ea, nu au fost realizate toate speranţele pe care şi le-a pus la începutul anului curent şi speră la o conlucrare cu ucrainenii şi în anul următor. Referindu-se la proiectul de reabilitare a sistemului de epurare a apelor reziduale din oraşul Dubăsari şi din oraşul Criuleni, Nina Ştanski a menţionat că documentul semnat în acest sens va permite atragerea unui ajutor financiar din exterior pentru implementarea proiectului.

Nina Ştanski a mai spus că Tiraspolul propune ca, înainte de a lansa proiecte comerciale de anvergură, să se încerce reabilitarea economiei în regiune şi conlucrarea productivă dintre malul stâng şi malul drept, crearea unei Zone de comerţ liber în această regiune mai întâi.

Reprezentantul special al preşedintelui OSCE pentru reglementarea conflictelor prelungite, ambasadorul cu misiuni speciale, Andrei Deşiţa, speră că dialogul care s-a creat sub egida Preşedinţiei Ucrainei a OSCE să continue mai departe. care o vor deţine timp de 2 ani, Serbia şi Elveţia.

Următoarea reuniune a fost programată pentru luna februarie 2014, la Chişinău şi Tiraspol, sub egida noii Preşedinţii sârbo-elveţiene a OSCE.

sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *