Preţul la gaz în Europa a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 17 luni
Prețurile la gaze naturale din Europa au atins cel mai scăzut nivel din septembrie 2021, din cauza depozitelor pline din China, care obligă furnizorii să trimită cargourile încărcate cu gaze lichefiate spre Europa, conform Bloomberg.
Prețurile futures la gaze naturale au scăzut cu 15% luni, ceea ce a dus la o scădere de 27% de la începutul anului. Importatorii chinezi încearcă să direcționeze livrările programate pentru februarie și martie către Europa, datorită prețurilor scăzute și stocurilor mari din China.
Aceasta a calmat temerile că relansarea economiei chineze va stimula cererea de gaze, făcând ca navele încărcate cu GNL să fie redirecționate de la Occident spre China.
La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, prețurile futures la gaze erau în scădere cu 14% la 55,48 euro pentru un Megawatt, după ce au scăzut timp de cinci săptămâni la rând. Una dintre principalele cauze ale acestei scăderi este perioada prelungită de temperaturi ridicate.
Chiar dacă o răcire este prognozată pentru această săptămână, este posibil să fie scurtă și insuficient de puternică pentru a reduce stocurile de gaze care au fost utilizate în ultima lună, pe măsură ce cererea a fost ținută sub control și importurile de gaze lichefiate sunt la un nivel ridicat.
Analiștii de la Energi Danmark A/S susțin că “pentru moment nu se întrevăd o încetare a scăderilor pe piața europeană a gazelor. Situația de panică din anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără probleme de aprovizionare”.
Cu toate acestea, există semnale de avertisment că criza declanșată de reducerea semnificativă a livrărilor de gaze naturale rusești spre Europa nu s-a încheiat. Europa a fost norocoasă că vremea a fost favorabilă, dar aprovizionarea sa rămâne expusă la evenimentele geopolitice, a avertizat președintele firmei Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan.
Chiar dacă prețurile la gaze au scăzut, ele sunt încă peste media multianuală pentru această perioadă a anului. Totuși, piața europeană a gazelor naturale primește ajutor din partea surselor regenerabile de energie, care au crescut semnificativ în ultimii ani. Acest lucru a contribuit la reducerea dependenței de importurile de gaze naturale și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Cu toate acestea, este important să se monitorizeze îndeaproape evoluția prețurilor la gaze naturale și să se ia măsuri pentru a se asigura o aprovizionare stabilă și durabilă a energiei în Europa.