Actualitate

Prețurile în Moldova sunt în continuă creștere. Date oficiale: Cele mai mari creșteri s-au produs la alimente și carburanți

Astfel, din luna august până în septembrie cele mai semnificative creșteri de prețuri la produsele alimentare au fost înregistrate la legume – cu 19,6%, în special la castraveți – cu 55,4%, tomate – cu 45,3%, varză – cu 26,9%, ciuperci proaspete – cu 16,5%, ardei grași, vinete, dovlecei proaspeți – cu 8,7%.

Ouăle de găină s-au scumpit într-o lună cu 4%, crupele – cu 2,5%, untul – cu 2%, laptele – cu 2,5%, brânză de vaci – cu 2,2%.

Potrivit BNS, prețul la pâinea din făină de grâu a crescut într-o lună cu 1,6%, la carnea de porc – cu 3,9%, carnea de pasăre – cu 1,6%, iar carnea de vită s-a scumpit din august până în septembrie cu 1,5%.

Dacă să ne referim la mărfurile nealimentare, au fost înregistrate creșteri semnificative de preț la gaz lichefiat – cu 8,3%, cărbune de pământ – cu 6,1%, benzină – cu 3,1%, lemne pentru foc – cu 2,7%, motorină – cu 2,4%.

Mobila și echipamentele de uz casnic s-au scumpit cu 3,9%, covoarele şi alte materiale de acoperire a podelelor – cu 8,5%, articolele de îmbrăcăminte și aparate de uz casnic de capacitate mare – cu câte 1,5%, materiale pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 1,1%.

De asemenea, s-au scumpit și serviciile stomatologice, cu 9%, serviciile de cazare oferite de căminele studențești – cu 8,6%. Prețurile la serviciile transportului aerian de pasageri au crescut în septembrie cu 2,5%, iar serviciile de alimentație publică – cu 1,0%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *