Actualitate

Prețurile la apartamente în Chișinău au crescut în medie cu 20%

Potrivit expertului, majorarea prețurilor ține de suprapunerea mai multor factori, precum accesibilitatea creditelor ipotecare, efectele pandemiei COVID-19 asupra cererii, creșterea prețurilor pentru materialele de construcții și terenuri, creșterea salariului mediu brut pe economie, care au produs, într-o perioadă relativ scurtă de timp, un efect al bulgărelui de zăpadă, astfel încât prețurile au crescut rapid iar pe mulți dintre moldoveni ia luat prin surprindere.

„Creșterea bruscă a prețurilor s-a datorat faptului că piața noastră imobiliară a reacționat foarte lent după marea criză din 2008. Am avut nevoie de o perioadă mult mai mare pentru a reveni la prețurile de până în 2008, în comparație cu alte regiuni și țări”, menționează Cernomorenco.

Cu toate aceste, în ultimul trimestru al anului 2021 se atestă o scădere a cererii din partea cumpărătorilor din cauza prețurilor exagerate.

„Astfel, în perioada următoare ne așteptăm la o ușoară corecție a prețurilor la imobile în Chișinău”, a mai spus el.

Victor Cernomorenco atrage atenția că Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat pentru 2022 o inflație de până la 14% anual, ceea ce va influența creșterea ratei dobânzii la creditele ipotecare oferite de băncile comerciale.

Joi, 13 ianuarie, BNM a anunțat că a aprobat, la ședința extraordinară a Comitetului executiv al BNM, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,0 puncte procentuale până la 8,50 la sută anual.

Totodată, se vor mări cu 2,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 10,50 și, respectiv, până la 6,50 la sută anual . Expertul atenționează că o rată mai mare a dobânzii înseamnă o scumpire a creditelor ipotecare, ce va reduce din atractivitatea acestora pentru consumatorii finali.

„Dacă populația va lua mai puține credite ipotecare, atunci se va diminua cererea de procurarea a apartamentelor, iar acest fapt va influența la stabilizarea prețurilor la imobile”, a punctat el.

Mai multe detalii, aflați din articolul „Evoluția prețurilor la apartamente în Chișinău (2008-2021)”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *