Prima „bibliotecă de buzunar” a fost lansată
Începând cu ziua de ieri, iubitorii de carte vor avea ocazia nu doar să procure cărți tipărite, dar și să aleagă din cele peste 200 de cărți electronice disponibile pe site-ul librăriei online Bestseller.md.
Potrivit lui Ion Bargan, fondatorul librăriei online, platforma eBooks este prima de acest gen din țară. „Livrarea are loc în cel mult 60 de secunde de la achitarea taxei, cărțile sunt cu 30-50% mai ieftine. De altfel, cărțile electronice îți oferă mobilitate, sunt ușor accesibile, iar textul poate fi adaptat la necesitățile cititorului. Un alt avantaj este faptul că în cazul pierderii cărții, ea poate fi recuperată de pe site-ul librăriei”, explică fondatorul.
În primele 30 de zile de la lansarea platformei eBooks, romanul „Tema pentru acasă”, de Nicolae Dabija va fi propus gratuit în format electronic, astfel generația tânără fiind motivată să-l citească, căci el este numărul 1 după vânzările online din RM. Nicolae Dabija este primul scriitor care a răspuns pozitiv solicitărilor echipei Bestseller.md și, de altfel, este cititor de cărți electronice.
„Vom ajunge și noi japonezi”
Scriitorul Dabija a descoperit că biblioteca are și o altă dimensiune, cu cititori ai cărților virtuale „care au între 25 și 35 de ani, de regulă masteranzi, absolvenți ai unor școli superioare, tineri specialiști care se informează din internet”. De altfel, autorul este sigur că, deși pășim în era digitală, cartea tipărită nu va fi niciodată uitată. Această atitudine este împărtășită și de editurile care s-au implicat în acest proiect.
„Astăzi mă gândeam la copiii mei care merg la școală cu ghiozdanele încărcate cu câte 20 de kilograme de cărți. Asta în timp ce japonezii își trimit copiii la școală cu laptopul, unde sunt toate manualele, caietele, agenda. Probabil, cu ajutorul unor oameni de curaj precum este Ion Bargan, vom ajunge și noi japonezi”, constată Nicolae Dabija, care în ultimele câteva luni a citit în jur de 20 de romane de pe tabletă, și spune că este foarte comod „să stai la stație și să-ți scoți biblioteca din buzunar”.
Una din editurile care au răspuns la apelul echipei și s-au implicat în digitalizarea cărților electronice este Editura „Prut Internațional”. Vlad Crețu, director marketing al editurii, a afirmat că „astăzi piața de cărți electronice încă nu poate fi numită masivă, fiindcă este abia la începuturi, iar fără implicarea editurilor majore nu putem vorbi despre o dezvoltare a unei asemenea piețe de desfacere”. Implicarea editurii respective este motivată și de interesul ei față de dezvoltarea tuturor domeniilor editoriale, iar până la finele anului se planifică plasarea în format electronic a încă 150-200 de titluri din portofoliile Editurii „Prut Internațional”. „Prin librăriile online lărgim limitele lecturării, în special pentru generația nouă care s-a născut și crește în era digitalizării. Cărțile digitale sunt un lucru bun atât pentru ei, cât și pentru vorbitorii de limbă română care sunt plecați peste hotare și nu au acces la librăriile autohtone”, a adăugat Vlad Crețu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!