Actualitate

Primăria Chişinăului e o babă surdă?

Mutilările, demolările şi intervenţiile aşa-zis arhitecturale ale edificiilor melancolice din Centrul istoric al Chişinăului continuă, chiar şi cu plăcuţele bătute în pereţii acestora. Ultimul caz sesizat de Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii a fost cel de ieri, când o parte din clădirea din strada Şciusev 82 a fost aproape distrusă. Se pare că acest caz este unul mai special, aşa cum ne-a spus şi directorul agenţiei, Ion Ştefăniţă. „Proiectul a fost avizat de către Consiliul naţional al monumentelor, însă în realitate vedem că se face altceva. Proprietarului i s-a permis să construiască mansarda, dar din contul acoperişului existent. Adică practic nu se schimbă nimic…


Casa-monument înainte de intervenţie. Foto: monument.sit.md

Din câte se vede, avizul consiliului nu a fost respectat. Proprietarul s-a gândit că nimeni nu monitorizează situaţia”. Ion Ştefăniţă spune că rămâne de văzut ce acte a eliberat Primăria. „Trebuie să vedem acum dacă autorizaţia de construcţie a fost eliberată conform deciziei Consiliului naţional al monumentelor – un etaj plus mansarda -, sau i s-a permis să ridice acele două etaje şi mansarda”, precizează directorul AIRM.


Schiţa-concept aprobată de Consiliul Naţional al monumentelor

Deocamdată, reprezentanţii Primăriei nu au răspuns la apelurile TIMPULUI ca să ne spună ce scrie în autorizaţia de construcţie a clădirii-monument de importanţă naţională din strada Şciusev 82.

Casa este din piatră şi a fost ridicată în 1888. A aparţinut negustorului Hristofor Ivanovici Serbov-Sârbu. Aici a locuit şi academicianul N. P. Frolov, specialist în economie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *