Primarii au multe întrebări la CEC
Premierul le-a vorbit celor prezenţi în sală despre acţiunile care urmează să le întreprindă în perioada care a mai rămas până la referendum. „Este adevărat că acţiunea de boicotare se încadrează în norma legală, dar unele autorităţi locale recurg la acţiuni de sabotaj, prin încălcarea flagrantă a legislaţiei.Orice încălcare va fi sancţionată”, a declarat Filat. Preşedintele raionului Cantemir, Andrei Malaşevschi, a infirmat zvonurile vehiculate de un post de televiziune, precum că tot mai multe localităţi din Cantemir decid să boicoteze referendumul.
În cadrul şedinţei au luat cuvântul mai mulţi primari şi preşedinţi de raioane. Toţi au optat pentru organizarea şi desfăşurarea corectă a referendumului. Unii au îndrăznit să facă campanie electorală, dar au fost opriţi de Eugen Ştirbu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale. Ştirbu a criticat primarii pentru calitatea proastă a listelor electorale, ameninţându-i că vor fi traşi la răspundere pentru acest lucru.
Învinuirile reprezentantului de la CEC i-au deranjat pe primari. Olga Gherman, primar de Verejeni, Teleneşti, le-a spus să nu-i învinuiască pe primari pentru decedaţii din liste. „În fiecare an, chiar şi fără a fi alegeri, am cerut să fie verificate listele electorale şi le prezentam CEC-ului. Cu toate acestea, acum, înainte de alegeri, CEC-ul ne-a prezentat listele vechi în care, evident, erau şi decedaţii. În 2007, am avut o echipă întreagă care a verificat listele electorale, fiind excluse persoanele decedate, sau care şi-au schimbat locul de trai. CEC-ul însă nu mi-a acceptat lista înnoită pentru că nu corespundea cu lista dată anterior de ei”.
Deşi era stabilit din start ca să se vorbească doar despre organizarea referendumului, unii primari s-au abătut de la temă şi au abordat şi alte probleme cu care se confruntă administraţiile publice locale. Ei s-au plâns că, deşi le-au mai rămas şapte luni până la expirarea mandatului, e pentru prima dată când sunt convocaţi într-o astfel de şedinţă.
NIT şi „Omega” dezinformează
Tot ieri, pe adresa redacţiei a parvenit o declaraţie semnată de Boris Burcă, preşedintele raionului Teleneşti, în numele a 19 primari din raion. Autorităţile publice locale de nivelul I şi II din raionul Teleneşti sunt indignate de acţiunile de dezinformare a populaţiei realizate prin intermediul postului privat de televiziune NIT şi agenţia de presă „Omega”. Ei dezmint informaţia precum că se boicotează desfăşurarea referendumului din 5 septembrie 2010. Autorităţile publice locale din acest raion, declară că fac tot posibilul pentru organizarea şi buna desfăşurare a acestei acţiuni constituţionale. „Informaţiile difuzate în mass-media, care aparţin PCRM-ului, sunt tendenţioase şi reflectă unilateral evenimentele, nefiind respectate rigorile echidistanţei şi jurnalismului profesionist care cer documentarea din mai multe surse, inclusiv părerea părţii opuse. Declarăm cu toată responsabilitatea că în teritoriul raionului nu a avut loc nicio adunare sau şedinţă a consiliilor de nivelul I şi II unde să fi fost pusă în discuţie chestiunea boicotării referendumului constituţional”, se menţionează în declaraţia autorităţilor publice din Teleneşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!