Primele de Paşti ale deputaţilor nu vor fi ultimele
În total, pentru primele de Paste s-au cheltuit 409 mii de lei. Banii au fost achitaţi din economia mijloacelor prevăzute pentru retribuirea muncii alocate pentru anul curent.
Mai mulţi cetăţeni nemulţumiţi au sunat la redacţie şi ne-au întrebat de unde statul are bani pentru a acorda prime funcţionarilor în timp ce ei trăiesc într-o sărăcie lucie. „Deputaţii muncesc mai mult decât profesorii sau agricultorii?”, ne-a întrebat indignat un cititor de-al nostru. Amintim în context că, potrivit Biroului Naţional de Statistică, salariul mediu al unui lucrător din domeniul învăţământului a constituit în luna februarie curent 2.876,8 lei, al celui din domeniul sănătăţii – 2.937,6 lei, iar cel mai mic salariu îl primeşte un agricultor – 1.727 de lei lunar. Totodată, potrivit Legii nr. 355-XVI din 23.12.2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, salariul unui deputat constituie în medie 7.100 lei, preşedintele Parlamentului primeşte 8.800 de lei lunar, vicepreşedintele Legislativului – 8000 de lei lunar, iar preşedintele unei comisii permanente – 7.700 de lei lunar.
Potrivit secretarului general al Parlamentului, Adrian Fetescu, primele de Paşti se dau nu numai angajaţilor Parlamentului. „Este o practică recunoscută şi aplicată în toate instituţiile publice centrale şi locale, în întreprinderile de stat şi cele private. Este o practică normală ca, înainte de sărbători, angajaţii să primească o sumă de bani. Prima respectivă nu este plătită din banii pe care Parlamentul i-a solicitat suplimentar. Noi avem economii în fondul de salarizare. Potrivit legislaţiei, angajatorul are dreptul să utilizeze bani din economiile formate”, ne-a spus Adrian Fetescu.
Deputaţii fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor n-au beneficiat de prime pentru că au lipsit fără motive întemeiate de la şedinţele Parlamentului şi ale comisiilor permanente. Reprezentanţii poporului au parte de prime la Paşti, de Hramul Oraşului şi la sfârşitul anului.