Primul atac raider: cum Voronin și Roșca au pus mâna pe „Euro TV” și „Antena C” cu ajutorul lui Vasile Năstase
Facem un scurt recurs la memorie:
„Euro TV” şi „Antena C” au fost posturi de televiziune şi radio municipale care, în anul 2007, au fost preluate abuziv de către guvernarea roş-oranj Voronin-Roşca. Au fost distruse două instituţii de presă care făceau jurnalism adevărat, fiindcă, după ce au fost preluate, s-a introdus cenzura de partid, au fost sistate mai multe emisiuni, iar jurnaliştii incomozi s-au pomenit în stradă.
Voronin şi Roşca n-au acţionat personal, ci prin oamenii lor devotaţi. Vă prezentăm o scurtă cronică a evenimentelor, reluând unele materiale din presă timpului.
Vasile Năstase, trimis în fruntea „Euro TV”: colectivul nu l-a primit
Info-Prim Neo, 18 decembrie 2006
Colectivele posturilor „Antena C” şi „Euro TV Chişinău” au declarat începând de vineri, 15 decembrie (2006), greva pasivă şi anunţă acţiune de nesupunere civică faţă de decizia Consiliului municipal Chişinău (CMC) prin care au fost demişi conducătorii celor 2 posturi. Despre aceasta, membrii colectivelor au anunţat vineri, 15 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ei au declarat că, prin aceste acţiuni, se opun totodată şi deciziilor CMC privind reorganizarea instituţiilor şi anunţarea concursului investiţional prin vânzare.
Vasile State, directorul „Antenei C”, a declarat că angajaţii celor 2 posturi au recurs la aceste acţiuni, deoarece autorităţile nu doresc să conlucreze cu ei, să fie creată o comisie de conciliere. „Vom trece şi la acţiuni care se află la marginea cadrului legal”, susţine State.
Arcadie Gherasim, directorul „Euro TV Chişinău”, a menţionat că ceea ce s-a întâmplat joi în şedinţa CMC a arătat de fapt adevărată intenţie a actualei guvernări – de a supune sau lichida aceste 2 posturi. „Este o răfuială cu 2 posturi care păstrează independenţa editorială şi se străduiesc să reflecte obiectiv realitatea şi pluralismul de opinie”, a spus Gherasim.
Cei 2 directori au menţionat că CMC nu a avut nici un drept să-i demită, încălcând cadrul legal. Potrivit legislaţiei, ei puteau fi demişi la solicitarea primarului interimar sau la cererea a cel puţin o treime din consilieri. Deoarece niciuna din aceste condiţii nu a fost respectată, ei vor atacă decizia respectivă în judecată.
Directorii au anunţat că, deja joi seară, şeful redacţiei ştiri de la Radio Moldova, Sandu Sâtnic, a fost numit în funcţie de director interimar al „Antenei C”, iar Vasile Năstase, directorul ziarului „Glasul Naţiunii” – la „Euro TV”. Astfel, potrivit lor, se confirmă anumite zvonuri că postul municipal de televiziune va aparţine Partidului Popular Creştin Democrat, iar cel de radio – comuniştilor.
Consiliul municipal Chişinău (CMC), prin votul consilierilor comunişti şi creştin-democraţi, a decis joi, 14 decembrie, organizarea unui concurs investiţional pentru vânzarea posturilor municipale de radio şi TV „Antena C” şi „Euro TV Chişinău”. Aceeaşi consilieri i-au demis pe actualii administratori ai posturilor. Cele 2 decizii au provocat scandal în cadrul CMC.
Sediul radio Antena C a fost ocupat forţat, în seară zilei de vineri, 15 decembrie, de noua conducere executivă numită de către autorităţile locale după destituirea de către Consiliul municipal a directorului Vasile State, se spune într-o declaraţie a Comitetului de rezistenţă a Antenei C şi Euro TV, citată de Info-Prim Neo.
Potrivit acesteia, către ora 18-00, noul director Veaceslav Sâtnic, însoţit de primarul interimar Vasile Ursu, liderul fracţiunii PCRM Svetlana Popa, consilierul primarului pentru probleme de securitate şi numeroşi reprezentanţi ai poliţiei au descins la sediul postului de radio şi au ocupat forţat biroul directorului.
Doi poliţişti se află permanent la nivelul doi al sediului, iar alţi doi – la nivelul întâi. Mai mult, doi poliţişti s-au aflat neautorizat chiar în studioul de emisie de unde are loc difuzarea programelor, intimidând prin prezenţa lor intervenţiile în direct ale prezentatorului. Reprezentanţii organelor de interne, care s-au declarat că sunt din poliţia criminală spun că au primit ordine să nu părăsească Antena C pentru a preveni încălcări ale ordinii publice.
Comitetul de rezistenţă Antena C – Euro-TV consideră că prezenţa structurilor de forţă în sediul Antenei C este o încălcare flagrantă a regulamentelor interne, o intimidare de ordin psihologic, o presiune asupra politicii editoriale ceea ce pune în pericol circulaţia liberă a informaţiei şi exprimarea necenzurată a ideilor şi opiniilor, se mai spune la finele declaraţiei.
Vasile State a declarat pentru Info-Prim Neo că a fost obligat şi chiar ameninţat cu arestarea de către liderul fracţiunii PPCD Alexandru Corduneanu, dacă nu predă conducerea postului. Orice tentativă de a rezolva pe cale amiabilă această problema nu s-a soldat cu succes, a spus el.
Vineri seară şi Vasile Năstase, directorul Euro TV Chişinău numit de primarul interimar Vasile Ursu, a vizitat postul TV, dar membrii colectivului nu l-au primit, afirmând că nu îl recunosc în calitate de director.
Cronică lichidării
( Ziarul de Garda, 18 ianuarie 2007)
Vasile Năstase acuzat de introducerea cenzurii la Euro TV
15 ianuarie 2006
S–au deschis plicurile sigilate şi s–a aflat cine pretinde să cumpere posturile municipale Antena C şi Euro TV. Asta în condiţiile în care vineri seară, 12 ianuarie, nu fusese înregistrată nicio cerere, luni, la 9:00, concursul investiţional fiind închis.
Igor Boldureanu, în calitate de persoană fizică, şi Firma de Muzică şi Comerţ "Music Master" au fost înregistraţi în calitate de ofertanţi pentru cumpărarea postului municipal "Euro TV". Pentru "Antena C" a depus cerere doar Dumitru Liutikov.
Igor Boldureanu a fost cândva şef al biroului de presă MAI. Firma "Music Master" este fondatoarea postului "Radio Noroc". Directorul "Music Master", Nicolae Bânzari, a reprezentat "Music Master"–ul la şedinţa comisiei de reorganizare. CV–ul lui Dumitru Liutikov rămâne necunoscut publicului.
Vicedirectorul "Antena C", Ecaterina Stratan, s–a declarat îngrijorată de soarta de mai departe a postului de radio: "La noi, orice se poate întâmpla. Să dea Dumnezeu că acest Liutikov să fie într–adevăr o persoană fizică. Mă tem, însă, că stă altcineva în spatele lui".
Directorul interimar al "Antena C", Veaceslav Sătnic, a reprezentat colectivul de muncă al postului de radio scos la licitaţie, chiar dacă angajaţii au contestat acest statut al sau, solicitând demisia lui şi numirea Ecaterinei Stratan în calitate de membru al comisiei de desfăşurare a concursului investiţional.
Colectivul de muncă al "Euro TV" a fost reprezentat de directorul interimar Vasile Năstase, acuzat de angajaţi de introducerea cenzurii la acest post.
Primarul interimar al municipiului Chişinău, Vasile Ursu, tot el şi preşedinte al comisiei de reorganizare, a declarat că ofertele de cumpărare vor fi examinate cât mai "operativ". Legislaţia admite examinarea acestora timp de 10 zile.
Din comisie mai fac parte şeful Direcţiei juridice din cadrul Primăriei, Ghenadie Gluscenco, consilierii municipali Svetlana Popa (PCRM), Alexandru Corduneanu (PPCD), Pavel Caba (AMN), precum şi şefa Direcţiei generale finanţe a Primăriei, Tatiana Cunețchi. Pavel Caba a fost singurul care a lipsit, din motive neanunţate, de la şedinţa comisiei.
Chiar dacă a fost depusă o singură oferta de privatizare a postului de radio "Antena C" , legislaţia permite desfăşurarea concursului. Expertul economic al Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale, Veaceslav Ioniţă, afirmă că se profilează două alternative: negocieri directe sau reluarea concursului. Ioniţă califică concursul drept "un bâlci". "Toată afacerea asta e suspectă. Despre ce fel de autonomie locală putem vorbi dacă cedările se fac atât de uşor?" Ioniţă crede că "Antena C" şi "Euro TV" trebuie să rămână posturi municipale.
Preşedintele Asociaţiei Presei Electronice APEL, Alexandru Dorogan, este de părere că decizia Consiliului municipal Chişinău de a reorganiza, prin înstrăinare, "Antena C" şi "Euro TV" e "netransparentă şi frauduloasă". "Este neglijat interesul publicului. Probabil au fost mai mulţi pretendenţi care ar fi vrut să participe la concurs, dar nu au făcut–o din solidaritate, pentru a susţine publicul acestor posturi. "Antena C" şi "Euro TV" au un public care nu poate fi ignorat", a mai adăugat Dorogan.
Amintim că decizia de înstrăinare a "Euro TV" şi "Antena C" a fost adoptată de către Consiliul municipal pe dată de 30 noiembrie 2006.
37 de angajaţi ai celor două posturi au depus cerere de chemare în judecată a CMC, solicitând suspendarea de urgenţă a procedurii de vânzare a instituţiilor media şi anularea actelor normative premergătoare. Şedinţa de judecată va avea loc la 23 ianuarie, la Curtea de Apel.
17 ianuarie 2007
La CCA au fost depuse două sesizări, din partea Ecaterinei Mitin–Stratan, realizatoarea emisiunii "În serviciul comunităţii" de la Euro TV Chişinău, şi a Comitetului de rezistenţă "Euro TV Chişinău", "Antena C".
Ecaterina Mitin–Stratan sesizează CCA că, la 16 .01.2007, emisiunea "În serviciul comunităţii" a fost sistată, administratorul interimar, Vasile Năstase, invocând motive tehnice. Autoarea emisiunii cere ca CCA să intervină cu acţiuni concrete şi să ia atitudine faţă de abuzurile care au devenit o normă la EuroTV Chişinău.
În sesizarea Comitetului de rezistenţă "Euro TV Chişinău", "Antena C", CCA este atenţionat că deja de o luna postul de radio Antena C nu mai emite şi toate eforturile de reluare a transmisiunilor au eşuat.
"În acelaşi timp, la Euro TV Chişinău, nouă administraţie intervine zilnic în procesul editorial, sistează emisiuni, cenzurează materialele", se mai spune în sesizare.
Autorii sesizării îşi exprimă îngrijorarea că CCA, în calitate de garant al interesului public, nu întreprinde acţiuni pentru normalizarea situaţiei la posturile municipale de radio şi televiziune.
După–amiază zilei de 17 ianuarie
Comisia de concurs a anunţat rezultatele. Proprietarul Euro TV Chişinău a devenit Igor Boldureanu. Postul de televiziune a fost comercializat contra 2 mil. de lei, 1, 5 mil. urmând să fie achitate până în ziua semnării contractului. Volumul investiţiilor — 25 mil. 500 mii de lei, suma care urmează a fi achitată pe parcursul a 12 luni.
Proprietarul Antena C a devenit Dumitru Liutikov. Postul de radio a fost vândut contra 1 mil. 50 de mii de lei (suma constituie circa jumătate din bugetul anual al instituţiei). Banii urmează a fi achitaţi în 15 zile din momentul semnării contractului. Volumul investiţiilor în acest post constituie 3 mil. lei, care urmează a fi alocaţi timp de 3 ani de la privatizare. Noii proprietari au obligaţia de a achita toate datoriile celor două instituţii
Vasile Năstase (PPCD) şi Corneliu Mihalache (PCRM):
La Euro TV nu există niciun conflict
Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat la şedinţa de luni, 22 ianuarie situaţia conflictuală de la postul municipal Euro TV, dintre administratori şi un şir de angajaţi.
Corneliu Mihalache, preşedintele Consiliului a anunţat că la adresa CCA au parvenit plângeri din partea mai multor angajaţi în care se enunţă existenţa cenzurii din partea administratorului Vasile Năstase. CCA nu a putut să rămână indiferent faţă de situaţia şi a decis să examineze poziţiile ambelor părţi, a spus el.
Dina Pripă redactor şef la redacţia actualităţi şi publicistică de la postul respectiv a prezentat mai multe exemple, în care în opinia ei, Năstase a aplicat cenzură. În acest sens, ea a vorbit despre un material despre masă rotundă a presei din R. Moldova, care nu a fost pus pe post, deoarece Năstase a spus că este politizat. De asemenea, de la evenimentul în care primarul interimar Vasile Ursu s-a întâlnit cu jurnaliştii, Năstase a exclus din material propunerea unor ziarişti de a părăsi sala în semn de protest faţă de ce se întâmplă la Antena C şi Euro TV. Din materialul referitor la acordarea premiilor de către ziarul „Timpul de dimineaţă”, a exclus din cadru imaginea unor lideri politic de opoziţie din motiv că reportajul este disproporţionat, etc.
Ecaterina Stratan, prezentatoarea emisiunii „În serviciul comunităţii” a spus că Năstase a dispus excluderea emisiunii, ceea ce este o implicare în grilă de emisie şi o cenzură crasă.
Pe de altă parte, Vasile Năstase a declarată că la Euro TV nu este vorba de cenzură, iar acţiunile sale ţin de politică editorială a postului, care până la venirea să „era unul politizat şi pe parcursul unei luni de zile nu am reuşit să-l depolitizez total”. De asemenea, potrivit lui Năstase, la Euro TV nu este nici un conflict. Tensiunea o crează doar unii angajaţi care nu doresc să lucreze, sau nu pot să-şi facă muncă cum trebuie, dar aceştia reprezintă 2-3%.
Mihalache, a spus că în conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului, CCA nu are dreptul să facă imixtiuni în politică editorială a radiodifuzorilor. Ceea ce se întâmplă la Euro TV reprezintă un conflict evident între administraţie şi angajaţi.
(22 ianuarie 2007)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!